Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Inflationshjælpen bør gives til flere pensionister

Der er endnu større behov for inflationshjælp til pensionister i 2023 end i 2022. Ældre Sagen foreslår at flere får del i hjælpen end regeringen lægger op til.
07.02.2023

Regeringen er ved at forhandle en ny inflationshjælp med de øvrige partier.

Ønsket fra regeringen er at give 5.000 kr. skattefrit til pensionister, der modtager ældrecheck.

Hjælpen er stærkt tiltrængt for mange, fordi inflationen og den meget lave regulering af pensionen udhuler økonomien.

Selvom inflationen aftager, så er det en misforståelse at tro, at behovet for inflationshjælp er mindre i 2023 end i 2022. Faktisk tværtimod.

I år rammer inflationen pensionisterne endnu hårdere, da reguleringen af folkepensionen og andre forsørgelsesydelser også er langt lavere end den forventede inflation. Så ikke alene er der et hul i økonomien for mange pensionister fra 2022. Hullet vokser sig større i 2023.

Læs også: 300.000 folkepensionister får ingen hjælp mod prisstigninger

Sæt folkepensionen ekstraordinært op

Ældre Sagen mener, at den bedst mulige hjælp vil være at fremrykke reguleringen af folkepensionen og andre forsørgelsesydelser, sådan at ydelserne forhøjes ekstraordinært med 3,5 pct. i 2023, udover den almindelige regulering i januar.

Det vil give mest til de folkepensionister, der har lavest indkomst ved siden af pensionen og er hårdest ramt af inflationen. Det vil også hjælpe førtidspensionister og unge på SU.

Den ekstraordinære regulering i 2023 efterfølges af en afdæmpet regulering, således at de offentlige budgetter ikke påvirkes på lang sigt.

Læs også: Sæt folkepensionen op

Alternativet er en trappemodel så flere bliver inkluderet

Holder regeringen fast i at den kun vil afsætte 2,3 mia. kr. til inflationshjælp, mener Ældre Sagen, at checken til folkepensionister skal fordeles på en måde, så den inkluderer flere folkepensionister end kun ældrecheck-modtagere.

Over 600.000 af landets folkepensionister har så lav indkomst, at de er berettigede til fuldt pensionstillæg. Kun halvdelen af dem modtager ældrecheck og har fået inflationshjælpen indtil nu.

Der er altså 300.000 folkepensionister med lav indkomst, som slet ingen hjælp har fået. Det er fx de pensionister, der ikke får ældrecheck pga. lidt for høj formue, men som rent faktisk har lavere indkomst end de pensionister, der får ældrecheck.

Inflationshjælpen kan bredes ud ved at bruge en trappemodel til at fordele pengene, fx baseret på den personlige tillægsprocent, som afhænger af indkomst ud over folkepensionen. En sådan model vil være direkte målrettet de folkepensionister, der har den svageste økonomi.

Den fordeling vil ikke koste samfundet mere. Til gengæld vil det være en mere solidarisk løsning.

Læs også: Fakta om folkepensionisters økonomi 2023

Sidst opdateret 08.11.2024