Sådan kan du forberede dig på din egen død
Skriv dine ønsker ned, og tal med dem tæt på dig om det.
Det kan være betryggende både for dig og din familie – og andre tæt på dig – at du har tænkt over og fortalt, hvad du ønsker dig i det, der tit beskrives som den sidste tid.
Og selvom det kan være et svært emne at tale om, er det blevet mere almindeligt at tale om og at forberede sin egen sidste tid og død.
I artiklen her kan du få inspiration til, hvad du med fordel kan tage stilling til omkring din egen død.
Testamente og arveforhold
Det er en god idé at overveje, hvad der skal ske med dine ting og dine værdier, når du er gået bort. Du kan oprette et testamente, hvis du har særlige ønsker til, hvordan arven efter dig skal fordeles.
Arven vil blive fordelt efter arvelovens regler, hvis du ikke opretter et testamente.
Læs artiklen: 10 grunde til at oprette et testamente
Ønsker til den sidste tid
Del dine tanker om og ønsker til den sidste tid med din familie og andre vigtige personer tæt på dig.
Det kan være ønsker og overvejelser om genoplivning og medicinsk behandling. Det kan også være ønsker om, hvor du forestiller dig, du gerne vil tilbringe den sidste tid.
Mærk efter med dig selv, og tag snakken – heller for tidligt end for sent.
Læs artikel om, hvordan du kan tale om døden med familie og pårørende
Fremtidsfuldmagt
Du kan oprette en fremtidsfuldmagt, så andre kan handle på dine vegne, hvis du engang i fremtiden bliver syg eller svækket og ikke kan tage vare på dine egne interesser.
Læs mere om vejledning til fremtidsfuldmagter
Behandlingstestamente
I et såkaldt behandlingstestamente kan du tilkendegive, hvilken behandling du ønsker, hvis du skulle blive alvorligt syg, komme ud for en ulykke eller lignende og ikke længere kan udtrykke dine egne ønsker.
I behandlingstestamentet tilkendegiver du, om du ønsker livsforlængende behandling eller ej i tre konkrete situationer:
- Hvis du ligger for døden, og behandlingen kun vil forlænge dit liv, men ikke vil betyde, at du får det bedre eller får lindret dine smerter.
- Hvis du er så svækket af sygdom, ulykke eller alder, at du aldrig igen kommer til at kunne tage vare på dig selv fysisk og mentalt.
- Hvis behandlingen kan betyde, at du overlever, men lægen vurderer, at de fysiske konsekvenser af sygdommen eller af selve behandlingen vil være meget alvorlige og lidelsesfulde.
Det, som står i et behandlingstestamente, er bindende for sundhedspersonalet.
Hvis du allerede har et livstestamente, kan du vælge at beholde det eller ændre det til et behandlingstestamente.
Læs mere om behandlingstestamente
Holdning til organdonation
Det er en god idé at registrere din holdning til organdonation i organdonorregistret. Så kender sundhedsvæsenet og dine nærmeste dine ønsker, hvis spørgsmålet om organdonation skulle blive aktuelt.
Du kan registrere dig med fuld tilladelse, du kan sige nej til donation og du kan registrere organdonation med begrænset tilladelse. Du kan også registrere, at du er i tvivl om, hvorvidt du ønsker at være organdonor eller ej.
Der er ingen aldersgrænse for organdonation.
Registrer dig i organdonorregistret på www.sundhed.dk
Læs mere om organdonation på www.organdonor.dk
Ønsker til begravelse, bisættelse eller ceremoni
Det kan være en god idé at planlægge, eller komme med ønsker til, din egen begravelse, bisættelse eller ceremoni.
Det er et helt naturligt skridt, og i mange tilfælde er det en lettelse for de pårørende, at begravelsen er helt eller delvist planlagt.
I dokumentet kan du fx notere ønsker til kiste, salmer og gravsted.
Du kan downloade dokumentet på Landsforeningen Liv&Døds hjemmeside. Ellers kan du lave et dokument selv, hvor du skriver dine ønsker.
Udfyld dokumentet 'Min sidste vilje' på www.livogdoed.dk
Det er også mulighed for at udfylde 'Min sidste vilje' digitalt. Hjemmesiden www.minsidstevilje.nu er helt gratis at bruge.
For at udfylde 'Min sidste vilje' digitalt, skal du oprette en profil på hjemmesiden. Du skal bruge NemID/MitID for at oprette en profil. Din lokale bedemand kan også hjælpe med oprettelsen
Med en profil kan du også notere pårørende eller bedemænd, der kan få adgang til dine ønsker.
Læs mere og opret profil på www.minsidstevilje.nu
De ønsker, du udfylder, opbevares elektronisk over tid, hvilket giver en garanti for, at dine ønsker bliver kendt ved din bortgang. Det kan være en tryghed, hvis du fx ikke har pårørende eller ikke har fået talt med dine pårørende om dine ønsker.
Med den digitale 'Min sidste vilje' kan du:
- selv tilpasse dine ønsker løbende og til enhver tid ændre i 'Min sidste vilje', så den altid svarer til dine ønsker
- give tilladelse til, at dine pårørende kan få kendskab og adgang til din 'Min sidste vilje' både før og/eller efter dødsfaldet
- være sikker på, at uanset den bedemand, der skal bistå med afskeden, vil få kendskab og adgang til din 'Min sidste vilje' efter dødsfaldet
- samle alle dokumenter i Dokumentarkivet, fx testamente, fremtidsfuldmagt, tilladelser til askespredning og personlige hilsener til efterladte.
Læs artiklen: Guide til begravelse – sådan gør du
Læs også: Begravelse – ikke medlem af folkekirken
Hjælp dine pårørende økonomisk
De fleste er klar over, at en begravelse/bisættelse er forbundet med omkostninger – også mere end det offentlige tilskud kan dække. Og de fleste ønsker ikke at belaste deres efterladte med udgifter og praktiske omstændigheder ved dødsfaldet.
Derfor kan du med fordel lave en opsparing, der passer til dine ønsker i Min sidste vilje, så dine pårørende ikke står med økonomiske udfordringer midt i sorgens stund
Du kan læse mere om de forskellige muligheder i Ældre Sagens håndbog "Værd at Vide" om begravelseshjælp og begravelsesopsparing.
Læs om begravelseshjælp og begravelsesopsparing i "Værd at vide"
Abonnementer og kontingenter
Måske er du medlem eller har abonnementer forskellige steder. Det er godt at skrive ned, hvor du har abonnementer og medlemskaber, så de forskellige ting nemt kan blive opsagt, når du ikke er her mere.
Du kan evt. løbe din betalingsservice igennem for at få et overblik over, hvilke abonnementer og medlemskaber, der er tegnet i dit navn.
Alle betalingsserviceaftaler standser automatisk ved dødsfald, men det betyder ikke, at abonnementet er opsagt.
Abonnementer og medlemskaber er typisk:
- Blade-og avisabonnementer
- Streamingtjenester fx Netflix eller Mofibo
- Tv- og internetabonnementer
- Medlemsabonnementer fx Ældre Sagen
- Fagforening
- Pensionskasse
Bank, skifteretten, forsikringsselskab og skattevæsenet bliver automatisk orienteret, når en person dør.
Din digitale arv
Det er en god idé at overveje, hvad der skal ske med din digitale arv, når du er gået bort.
På den måde kan du sikre, at din familie eller venner er forberedt, at de kan få adgang til dine digitale oplysninger og ved, om de fx skal slette din Facebookprofil eller fx ændre den til det, der hedder en mindeside.
Læs også: Få styr på din digitale arv
Landsforeningen Liv & Død har specialiseret sig i digital arv, som er et lidt komplekst område, især pga. lovgivningen.
Læs mere om digital arv på www.livogdoed.dk
Du har også mulighed for at tegne et abonnement hos en virksomhed, der er specialiseret i digital arv, hvis du af den ene eller anden årsag ikke har pårørende, som du ønsker at involvere i at lukke dine profiler og konti på nettet.
Få overblik gennem en guide
På Borger.dk kan du læse en guide, der giver dig overblik over alt det, der er godt at vide og overveje, før du går bort.
Brug guiden "Før du går bort – de vigtige overvejelser" på www.borger.dk