Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Fuldmagter & værgemål

Guide til fuldmagter og værgemål

Opret både en generalfuldmagt og en fremtidsfuldmagt

Der er flere gode grunde til, at du bør oprette både en generalfuldmagt og en fremtidsfuldmagt.

Læsetid: 3-5 minutter

--------------------------

Du har måske hørt om en fremtidsfuldmagt — enten i medierne, hos gode venner eller familie. Fremtidsfuldmagter er meget omtalte, og mange opretter dem for tiden.

Med en fremtidsfuldmagt kan du selv vælge, hvem der skal repræsentere dig og tage vare på dine økonomiske og personlige interesser, hvis du en dag ikke selv er i stand til det længere.

Hvis du opretter en fremtidsfuldmagt, anbefaler vi, du samtidig opretter en generalfuldmagt. 

Gode grunde til at få lavet begge fuldmagter

Derfor skal du oprette både general- og en fremtidsfuldmagt:

  • Den almindelige generalfuldmagt i papirform træder som oftest i kraft allerede ved underskrift. Fremtidsfuldmagten derimod træder først i kraft, hvis man bliver så dårlig, at man ikke længere selv kan tage vare på fx sine økonomiske forhold.
  • Der er for tiden lang sagsbehandlingstid både hos notar og i Familieretshuset, når du skal oprette en fremtidsfuldmagt. Det kan fx betyde, at en person, som har en demensdiagnose, ikke når at få lavet sin fuldmagt i tide. Hvis du laver en generalfuldmagt, kan den derimod træde i kraft straks ved underskrivelsen.
  • Der kan opstå en mellemperiode, fra behovet for en brugbar fuldmagt opstår, til Familieretshuset har truffet afgørelse om ikraftsættelse af fremtidsfuldmagten. Den lægelige dokumentation, der skal indhentes, kan udvide behandlingstiden. I mellemperioden vil generalfuldmagten kunne bruges i stedet for fremtidsfuldmagten.
  • Der er en risiko for, at fremtidsfuldmagten ikke bliver sat i kraft i sin helhed. Det kan ske pga. uklarhed i teksten eller indhold, som strider imod lovgivningen, fx adgang til fuldmagtsgivers MitID. Hvis du i tide har oprettet en generalfuldmagt, vil du kunne bruge den i stedet.
  • Der er situationer, hvor der ifølge lovgivningen kræves værgemål eller fremtidsfuldmagt. Her kan en generalfuldmagt ikke bruges.
  • Man kan være svækket og have behov for en brugbar fuldmagt, men man er måske ikke dårlig nok til at få sat en fremtidsfuldmagt i kraft. Her vil generalfuldmagten være brugbar.
  • I Ældre Sagens Rådgivning hører vi jævnligt om problemer med at få en generalfuldmagt respekteret, selv om det ikke burde være sådan efter gældende ret. I sådan en situation vil det være en fordel, at du i tide har oprettet en fremtidsfuldmagt som supplement til generalfuldmagten.

Du er således bedst sikret ved at oprette både en fremtidsfuldmagt og en generalfuldmagt, fordi der kan være fordele og ulemper ved begge.

Læs mere i Ældre Sagens håndbog "Værd at vide" under Værgemål og Fuldmagter

Sådan er du sikret uden en fuldmagt

Hvis du ikke har mulighed for at få lavet fuldmagter, fx fordi du ingen pårørende har, vil der være andre muligheder for dig.

Det samme gælder også, hvis du ikke har lavet fuldmagter i tide, fx ved pludselig ulykke.

Her vil det offentlige træde til og udpege en værge, som kan træffe de nødvendige beslutninger på dine vegne. Du er altså ikke overladt, uden at nogen tager hånd om dig.

Spørgsmål?

Du er altid velkommen til at kontakte Ældre Sagens telefoniske rådgivning. Her sidder vores dygtige jurister klar til at hjælpe dig med alt om fuldmagter og værgemål.

Rådgivningen er gratis, og du behøver ikke være medlem af Ældre Sagen.

Om artiklen Kilde
Ældre Sagens Rådgivning.

Skribent
MetteMaje Skøtt, Digital producent, Ældre Sagen.
Medlemstilbud

Tilbud på fuldmagt

Ældre Sagens medlemmer får tilbud og hjælp på oprettelse af en fuldmagt.

Sidst opdateret 02.01.2025