Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Børnebørn

Bedsteforældre og børnebørn

Hav dit barnebarn sikkert med i bilen

Måske er det noget tid siden, du sidst har haft mindre børn med i bilen. Reglerne kan være ændret i mellemtiden, så hvis du skal have dit barnebarn – eller et andet barn med ud og køre – er her et par gode råd til, hvordan du kan have børn sikkert og lovligt med i bilen.

Den, der sidder bag rattet, har ansvaret for, at børn under 15 år er spændt korrekt fast i bilen. Er børnene ikke spændt korrekt fast, risikerer du at få et klip i kørekortet og en bøde på 2.000 kr. samt betale 500 kr. til offerfonden.

Men hvordan er det nu lige med reglerne?

Autostol, selepude eller kun sele?

Er dit barnebarn, eller andre børn du skal have med ud og køre, under 135 cm høj, skal han eller hun være fastspændt i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets vægt og højde. 

Der er to forskellige godkendelser af autostole med forskellige inddelinger efter højde og vægt: ECE 44 og R 129 (i-Size).

Autostole godkendt med ECE 44 er inddelt efter barnets vægt/alder og R129 er inddelt efter barnets højde/alder.

Se godt efter i brugsanvisningen, så du er sikker på, at autostolen passer til barnet – og du monterer den korrekt i bilen.

  • Baby 0-13 kg/15 måneder: Babyer og små børn skal sidde bagudvendt i en babyautostol. Baby-autostole godkendt med R129 (i-Size) skal monteres med Isofix og skal være bagudvendt indtil barnet er mindst 15 måneder.
  • Under 4 år: Er dit barnebarn under 4 år, anbefaler Rådet for Sikker Trafik den bagudvendte autostol, fordi den er sikrest. Hvis du placerer autostolen på forsædet, skal du altid huske at koble airbag’en fra. Der står i din bils instruktionsbog, hvordan du kobler airbag’en fra.
  • Fra ca. 4 år: Når barnet er vokset ud af den bagudvendte autostol, kan du skifte den ud med en fremadvendte autostol. Det er sikrest at bruge en autostol med ryglæn, når dit barnebarn er 3-4 år gammelt – eller vejer mellem 15 og 36 kg. Brug selepude med ryglæn, indtil dit barnebarn er minimum 135 cm høj.
  • Over 135 cm høj: Hvis dit barnebarn er over 135 cm høj, kan I nøjes med at bruge bilens almindelige sele, uden at barnet sidder på en selepude. Sidder barnet bedre på en selepude, kan I sagtens fortsætte med at bruge den.

Læs mere om reglerne for børn i bilen på www.sikkertrafik.dk

Børn på forsædet

Børn under 140 cm bør ikke sidde på forsædet, hvis der er en aktiv frontairbag. Barnet risikerer at komme til skade, hvis airbag’en udløses. Hvis du har brug for at køre med dit barnebarn på forsædet, er det en god idé at frakoble airbaggen. I nogle nyere biler er det ikke nødvendigt at frakoble airbaggen, når barnet sidder fremadvendt. Tjek bilens instruktionsbog.

Husk selen

Selen er det vigtigste sikkerhedsudstyr i bilen. Alle i bilen skal bruge sikkerhedssele, både på forsædet og bagsædet – også selvom det er en kort tur. Børn må aldrig tage sikkerhedsselen under armen, da det er livsfarligt.

Der må ikke være flere personer i bilen, end der er seler til. Det er fx ulovligt og livsfarligt at sidde med et barn på skødet, selvom I begge er spændt fast under samme sele.

Find den rigtige autostol

Er dit barnebarn under 135 cm høj, er det vigtigt at have en autostol, der passer – både til dit barnebarn og din bil. Tag derfor dit barnebarn og din bil med, når du skal købe en autostol.

Sørg for at tjekke at:

  1. Barnets vægt er inden for autostolens vægtgrænse
  2. Selen sidder korrekt på barnet og er strammet godt til
  3. Barnets hoved ikke stikker op over kanten af stolen
  4. Autostolen kan monteres korrekt i bilen
  5. Barnet sidder godt.

Følg altid brugsanvisningen, når du monterer autostolen – så er du sikker på, at stolen er monteret korrekt.

Find flere gode råd om autostole på www.sikkertrafik.dk

Tjek at autostolen er godkendt

Din autostol skal være godkendt, enten ECE-godkendt  (ECE 44-03 eller 04) eller R 129 (i-Size), for at den er lovlig. Et ECE- eller R129-mærke betyder, at autostolen lever op til EU’s krav.

OBS. Fra september 2024 er det ikke længere muligt at købe autostole godkendt med ECE 44 hos forhandlere. Men de er fortsat fuldt lovlige at bruge.

Har du en brugt autostol, eller overvejer du at købe en brugt, skal du huske at tjekke, om autostolen lever op til de nuværende lovkrav. Gør den ikke det, skal den kasseres, da den ikke længere er sikker. Køb ikke en brugt autostol, hvis den er meget slidt eller er over 10 år gammel.

Køber du en brugt autostol, skal du huske at spørge, om autostolen har været udsat for en kollision. Har den det, kan den have fået skader (der ikke altid er synlige), som gør, at stolen ikke længere er sikker, og så skal du ikke købe den.

Sørg for at få brugsanvisningen med, hvis du køber en brugt autostol, så du er sikker på, at du får monteret stolen korrekt.

Læs også: Med børnebørnene ud i naturen


Kilder: Rådet for Sikker Trafik og FDM 

Sidst opdateret 09.12.2024