Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Digitale løsninger og alternativer

MitID, digital post og digital selvbetjening

Kom godt i gang som pårørende med at hjælpe digitalt

Der er nogle vigtige ting, du skal vide, hvis du er pårørende og skal i gang med at hjælpe en du kender med fx digital post, bank eller kommunikation med sundhedsvæsenet. 

Læsetid: 3-5 minutter

--------------------------

Sådan kan du hjælpe digitalt

Det kan være meget forskelligt, hvornår og hvordan du skal hjælpe et andet menneske digitalt. Det kan være hvis:

  • Fx din mor har brug for hjælp med at logge ind på sin bankkonto og tjekke eller overføre penge.
  • Fx din ægtefælle skal have hjælp til at se sin digitale post og eventuelt besvare offentlige myndigheder.
  • Fx din far skal tjekke sin sygejournal på sundhed.dk eller melde flytning.

Hjælp til den digitale post

Skal du hjælpe en person mere permanent med deres Digitale Post, kan du få det, man kalder en læse- og skriveadgang. Det betyder, at du kan læse, skrive og besvare den post, personen modtager fra den offentlige sektor.

Du kan også hjælpe med at håndtere meddelelser fra fx kommunen eller hospitalet.

Du anmoder om at få læse- og skriveadgang ved at logge ind på din egen Digital Post på borger.dk og vælge ’læse- og skriveadgang’ i menuen. Derefter skal vedkommende, du hjælper digitalt, acceptere din anmodning.

Vær opmærksom på, at der skal gives særskilt læseadgang på e-Boks og Mit.dk, hvis læseadgangen også skal omfatte digital post fra private virksomheder, der benytter e-Boks eller Mit.dk.

Få en fuldmagt

En læse- og skriveadgang til digital post er ikke det samme som at få en fuldmagt.

Du skal have en fuldmagt, hvis du skal handle på en anden persons vegne. Myndigheder, som du kontakter på vegne af en anden person, kan kræve dokumentation for, at du har ret til at handle på personens vegne.

En fuldmagt skal du for eksempel bruge for at melde flytning på www.borger.dk eller se sygejournalen på www.sundhed.dk.

Det er den, der giver fuldmagt – altså den, der skal have hjælp – der selv beslutter, hvad der skal gives fuldmagt til. Du skal derfor finde ud af – sammen med personen, du hjælper – hvad han eller hun ønsker hjælp til – og dermed hvad fuldmagten skal omfatte.

Du skal have fuldmagt, hvis du fx skal hjælpe med at melde flytning eller have adgang til en sygejournal. Du kan få en digital fuldmagt via www.borger.dk. Ordningen hedder "Digital Fuldmagt." Med den kan du benytte de selvbetjeningsløsninger, som offentlige myndigheder stiller til rådighed. Men vær opmærksom på, at det ikke er alle offentlige selvbetjeningsløsninger, der er med i ordningen "Digital Fuldmagt."

"Digital Fuldmagt" giver heller ikke adgang til private virksomheder som fx bank og pensionsselskaber. Til det formål kan det være nødvendigt at få oprettet en særskilt fuldmagt hos den enkelte virksomhed.

Forskellige fuldmagter giver adgang til forskellige ting. Det kan du blive meget klogere på via www.borger.dk. 

De vigtigste råd

  • Du må gerne hjælpe en anden med at anvende MitID. Du skal dog være opmærksom på, at MitID er personligt. Derfor må du ikke kende personlige koder eller bruge MitID app, kodeviser eller kodeoplæser for den, du hjælper. Læs mere om at hjælpe med MitID.
  • Du skal kigge væk, når den, du hjælper, indtaster brugernavn, pinkode og adgangskode, fordi informationerne er personlige.
  • Du kan ikke handle på vegne af et andet menneske, uden du har en fuldmagt.
  • Tal med den, du hjælper om, hvor stort behovet for hjælp er. Find sammen ud af, om du skal have læse- og skrive adgang til digital post, eller om du skal have en fuldmagt til at handle på den andens vegne.
  • Du kan få hjælp til MitID ved at ringe til MitID-supporten på telefon 33 98 00 10.

Står du i den situation, at du er usikker på, hvordan du skal gå i gang med at hjælpe din pårørende digitalt, så har www.borger.dk udarbejdet materiale, der kan hjælpe dig videre.

Om artiklen Kilde
www.borger.dk

Skribent
MetteMaje Skøtt, Digital producent, Ældre Sagen.

Sidst opdateret 31.01.2025