Spot falske nyheder på Facebook
Facebook og andre sociale medier er fuld af nyheder. De fleste er sande, men nogle er falske. De falske nyheder kan være svære at gennemskue ved første øjekast. Lær at se de falske nyheder og undgå at dele dem.
Alle, der færdes på internettet og især sociale medier som Facebook og Twitter, støder på falske nyheder og historier – også kaldet fake news.
Falske nyheder ser ægte ud
Ofte er en falsk nyhed lavet så godt, at det kan være svært at gennemskue ved første øjekast, at den er falsk. Nyheden ser simpelthen ægte ud, og det gør kilden eller afsenderen også.
Det er blandt andet derfor, at man kan komme til at dele en falsk nyhed på sin profil på fx Facebook, selvom man ikke ønsker at sprede falsk information.
Ældre spreder flest falske nyheder
Undersøgelser viser, at jo ældre man er, jo større er risikoen for, at man kommer til at dele falske nyheder med vores venner og familier på de sociale medier.
Som oftest sker det i god tro, hvis man kommer til at dele en falsk nyhed, og det kan ske for alle.
Sådan spotter du falske nyheder
Selvom det kan være svært at se, om en nyhed er falsk, kan du som regel tjekke, hvis du er opmærksom på nogle få ting.
Med et par små tricks i baglommen, kan du nemmere vurdere, om en nyhed er sand, og om dens kilde er troværdig.
4 gode tips at spotte fake news
- Vær kritisk over for nyheder og historier, du læser på internettet. Lyder historien for underlig eller usandsynlig, så vær ekstra kritisk, før du deler den.
- Tjek kilden. Hvor kommer nyheden fra? Er det fx et medie du kender godt som DR, TV2 eller en lokal avis. Har du hørt om kilden før fx en personlig hjemmeside eller en blog? Kig godt efter, om webadressen ser rigtig ud eller bare ligner en, du kender.
- Skriver andre medier om samme nyhed? Du kan tjekke, om andre nyhedskilder skriver om den samme historie. Hvis du kun kan finde historien et sted, er der større sandsynlighed for, at den er falsk.
- Er du i tvivl? Så overvej en ekstra gang, om det er værd at dele nyheden.
Alle kan begå fejl - hjælp hinanden
Det kan ske for alle, at man ved et uheld kommer til at dele en falsk nyhed eller historie. For helt generelt stoler vi på det, vi læser på internettet.
Hvis du ser, at en du kender, har delt en falsk nyhed på fx sin Facebookside, så kan du skrive en venlig besked til din Facebook-ven. De fleste bliver glade, hvis man gør dem venligt opmærksom på svipseren.
Hvis du selv er kommet til at dele noget, kan du altid gå ind og slette dit opslag på din profil eller der, hvor du har delt nyheden. Giv eventuelt besked til dine venner i et opslag, at du er kommet til det og har slettet det igen. Så giver du også dem en chance for at handle på det, hvis de har delt dit opslag videre.
Læs også: Del med omtanke på sociale medier
Hvorfor laver man falske nyheder?
Man kan undre sig over, hvorfor nogle laver falske nyheder. Det er der især to grunde til:
- For at lokke dig ind på en webside, som tjener penge, når du ser deres reklamer og annoncer.
- For bevidst at sprede forkert information om en sag eller begivenhed eller for at påvirke din holdning til et politisk parti eller få dig til at skrive under på noget.
Det kan føles ret ubehageligt, hvis man opdager, at man er kommet til at sprede falske informationer om noget.
Men husk, at det kan ske for alle, og at du i hvert fald kan slette din egen deling igen.
Læs også: Hold den gode tone på sociale medier
-
Misinformation er fejlagtig eller ukorrekt information, som kan være spredt i både ond og god tro.
-
Desinformation er information, som er produceret og spredt med et bevidst formål om at vildlede eller bedrage.
-
Fake news er desinformation forklædt som nyhedshistorier. Nyheden giver sig ud for at være reel journalistik, men er løgne, som er udsendt, for at afsenderen kan vinde noget på det.
Læs mere om sikkerhed på nettet