7 gode råd om rejseforsikring
Har du styr på, hvordan du er forsikret, når du rejser? Få hjælp til, hvad der er godt at overveje, når du tegner rejseforsikring.
Mange glemmer at tænke på rejseforsikring, når ferien er bestilt. Men ferien kan blive dyr, hvis du ikke er ordentligt forsikret.
Der er forskellige typer rejseforsikringer. Nogle dækker mere end andre. Ofte består en rejseforsikring af flere tilkøb alt efter dine behov. Fx forsikring af bagagen.
Måske har du svært ved at gennemskue, hvilken rejseforsikring der passer bedst til dig. Derfor har vi samlet nogle af de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når du tegner en rejseforsikring.
Vær opmærksom på, at du kan tegne en separat rejseforsikring som et tillæg til din indboforsikring. Det er ofte billigere end de forsikringer, som din rejsearrangør tilbyder.
1. Det geografiske område
Find ud af, om du er forsikret i det land, du rejser til. Det blå sygesikringskort og nogle forsikringer dækker kun rejser i EU og landene Norge, Island, Schweiz og Liechtenstein.
Læs mere om det blå sygesikringskort på www.borger.dk
2. Dækning under hele rejsen
Det blå EU-sygesikringskort kan give dig adgang til nødvendig offentlig behandling på lige fod med andre borgere i et EU-land, EØS-land (Norge, Island, Liechtenstein), Schweiz og Storbritannien.
Det dækker til gengæld ikke fx hjemtransport, hverken hvis transporten er ordineret af en læge eller ved dødsfald. Derfor anbefales det, at du altid sørger for at være forsikret med en rejseforsikring.
Rejseforsikringer har typisk enten europadækning eller verdensdækning (nogle har kun verdensdækning). Tjek derfor med forsikringsselskabet, om fx Tyrkiet er en del af Europa eller verden.
3. Tjek om rejseforsikringen har begrænsninger i forhold til alder
4. Afbestillings-forsikring
En afbestillingsforsikring kan give dig mulighed for at afbestille ferien og få pengene tilbage, hvis du for eksempel bliver akut syg.
Forsikringen kan være en del af din rejseforsikring (et tilvalg til din årsrejseforsikring), men kan også købes separat.
5. Erstatning for rejsen
Nogle selskaber tilbyder, at de erstatter med en erstatningsrejse, hvis minimum 50 procent af rejsen bliver ødelagt. Men det kan variere, hvilken type rejse der gives erstatning for.
Nogle dækker fx ikke ved sportsferier. Og nogle selskaber tilbyder slet ikke denne dækning.
6. Hjemtransport
Det kan blive dyrt, hvis du skal bringes hjem fra rejse på grund af sygdom, og du ikke er forsikret. Dit gule sygesikringskort dækker udgifter til lægeordineret hjemtransport fra Norden. Det gælder også Færøerne og Grønland, men ikke hjemtransport fra andre lande – her skal der en rejseforsikring til.
Styrelsen for Patientsikkerhed anbefaler derfor, at du tager det blå med på rejser i Norden.
7. Medicinsk forhåndsgodkendelse.
Hvis du lider af en kronisk eller bestående sygdom når du skal rejse er det vigtigt, at du kontakter rejseforsikringsselskabet om rejseforsikringens dækning, hvis du får brug for behandling elle hjemtransport.
Rejseforsikringsselskabet vil givet kræve en såkaldt medicinsk forhåndsgodkendelse inden du rejser for, at din forsikring dækker udgifter, der relaterer sig til den eksisterende sygdom.
Er du ikke længere syg, men har haft en behandlingskrævende sygdom inden for de seneste to måneder, før du rejser, er det vigtigt på forhånd at sikre, at du er dækket af rejseforsikringen. Kontakt dit forsikringsselskab herom.
Læs mere om rejseforsikringer i håndbogen "Værd at vide"
Læs om rejseforsikringer for seniorer på www.rejseforsikringsguiden.dk
Kilde: Forbrugerrådet Tænk