Sådan får du gældssanering
Har du store gældsposter, du ikke har mulighed for at betale, kan du søge om at få gældssanering.
Gæld
Din økonomi kræver overblik
Har du store gældsposter, du ikke har mulighed for at betale, kan du søge om at få gældssanering.
Læsetid 3-4 minutter
_________________
Gældssanering er muligheden for at få nedsat eller slettet gæld, der har vokset sig for stor og uoverskuelig. Det er skifteretten, der afgør, om du kan få gældssanering, og du skal opfylde forskellige krav for at få gældssanering.
For at få gældssanering skal du blandt andet opfylde følgende betingelser:
Sociale og helbredsmæssige omstændigheder – fx alvorlig sygdom, arbejdsløshed eller skilsmisse – kan være med til at gavne din ansøgning. Men den omstændighed, at du bliver folkepensionist og dermed får en meget lavere indtægt, er ikke i sig selv nok til at få gældssanering.
Hvis du beslutter dig for at søge om gældssanering, kan du hente ansøgningsskema og skriftlig vejledning i skifteretten i den nærmeste byret. Du kan også gå ind på www.domstol.dk og finde ansøgningsskemaet under "Blanketter".
I ansøgningen skal du oplyse om dine personlige forhold, uddannelse, erhverv, indtægter, udgifter – både for dig selv og eventuelt ægtefælle eller samlever – samt aktiver og passiver.
Du kan få hjælp til ansøgningsprocessen ved at søge bistand gennem en af de organisationer, der tilbyder gratis gældsrådgivning.
Læs om gældsrådgivning i Ældre Sagens håndbog "Værd at vide"
Beslutter skifteretten, at gælden kan nedsættes, skal der laves et budget med din husstands indtægter med fradrag af faste udgifter, fx til bolig, og et rådighedsbeløb til dækning af det mest nødvendige.
Restbeløbet skal betales til kreditorerne, enten ved betaling af et engangsbeløb eller ved afvikling over en årrække, typisk tre år.
Retten vil også afgøre, om du kan beholde visse af dine aktiver, eller om de skal sælges.
Hvis skifteretten ikke mener, der er grundlag for at give dig gældssanering, afsiger skifteretten en kendelse, som du kan klage over inden 14 dage.
Du kan søge om gældssanering igen på et senere tidspunkt, hvis du får afslag.
Læs om gældssanering i Ældre Sagens håndbog "Værd at vide"
Du er altid velkommen til at kontakte vores rådgivere, hvis du har brug for hjælp eller gode råd.
Sidst opdateret 01.07.2024