Pårørende skal sikres bedre vilkår med fem principper
Ældre Sagen og 29 andre organisationer vil sikre bedre vilkår for pårørende. Fem principper skal danne basis for lokale, regionale og landsdækkende initiativer og politiske tiltag.
Ældre Sagen mener, at der er behov for konkrete rettigheder og systematiske indsatser, der sikrer bedre vilkår for pårørende.
Alvorlig, langvarig sygdom eller handicap hos et familiemedlem eller anden tæt relation kan give pårørende bekymringer, sorg, stress – og ikke mindst store praktiske udfordringer. Det kan være fysisk, psykisk og socialt belastende, og kan gøre det svært at passe normale gøremål, gå på arbejde og opretholde et socialt liv.
Pårørende bliver syge
Den vedvarende belastning kan have en række negative konsekvenser for pårørendes fysiske og psykiske helbred og sundhed. Ældre Sagens undersøgelse fra januar 2024, udført af Danmarks Statistik, viser, at stadig flere pårørende oplever belastningssymptomer eller selv bliver syge – psykisk såvel som fysisk
Denne belastning har ikke blot konsekvenser for dem selv og deres familier, men påvirker også samfundet som helhed. Mange pårørende ser sig i stigende grad nødsaget til at reducere deres arbejdstid for at kunne varetage opgaver som pårørende. Det fører til flere deltidsansættelser og øget sygefravær.
Desværre mangler en stor del pårørende kendskab til eksisterende støttemuligheder, hvilket forværrer deres situation og øger behovet for yderligere samfundsmæssige ressourcer.
For at imødegå den stigende belastning og risikoen for nedslidning blandt pårørende er det afgørende at pårørende i højere grad støttes, anerkendes og inddrages, så de får de bedste forudsætninger for at leve gode liv, samtidig med at de er en stabil ressource for deres nærtstående. Det er både det etisk rigtige og klogt set fra et samfundsøkonomisk perspektiv.
30 organisationer står sammen
Ældre Sagen har sammen med 29 andre organisationer formuleret fem principper for sociale, sundhedsmæssige og arbejdsmæssige initiativer og indsatser, der skal skabe bedre vilkår for pårørende. Vi håber, at disse principper vil danne basis for lokale, regionale og landsdækkende initiativer og politiske tiltag.
5 principper for bedre vilkår for pårørende
1. Pårørendes retsstilling skal styrkes
Pårørendes ret at få hjælp og støtte skal skrives ind i Service- og sundhedsloven. Vejledningerne til loven skal være nemmere at forstå. Der skal være bedre og mere fleksibel mulighed for aflastning og afløsning.
Pårørende skal have nem adgang til støtte, information og hjælp.
2. Pårørende skal anerkendes, inddrages og informeres
Pårørende skal ses og inddrages, og adgangen til hjælp og støtte skal være systematisk og let tilgængelig for alle pårørende. Samarbejde med pårørende bør altid være en professionel kerneopgave. Alle kommuner skal forpligtes til at have pårørendevejledere.
Medarbejderne skal tilføres kompetencer, så de kan samarbejde med pårørende.
3. Viden om pårørendes vilkår og relevante støtteindsatser skal styrkes
Der skal oprettes et nationalt rådgivnings- og komptencecenter om pårørende, der indsamler viden om pårørende på tværs af diagnoser og udvikler metoder til at samarbejde med pårørende.
4. Helbredsproblemer og social isolation hos pårørende skal forebygges
Pårørende skal identificeres tidligt i et forløb. Der skal være tilbud om at deltage i netværksgrupper, om samtaler med pårørendevejleder og fleksibel mulighed for psykologhjælp.
5. Pårørende skal sikres en passende balance mellem plejeopgaver og arbejdsliv
Der er behov for tiltag, der kan give pårørende en bedre balance mellem familie og arbejdsliv. Pårørende skal have ret til betalte pårørendedage (bedstes første sygedag) efter samme model som barnets første sygedag, og der skal være mulighed for deltid og fleksible arbejdstider.
Læs synspunkt om fem principper for bedre vilkår for pårørende