Indfør Pårørendedage
Ældre Sagen arbejder for at få indført Pårørendedage, så pårørende kan hjælpe deres familiemedlemmer på linje med ”barns første sygedag”.
Mange pårørende oplever, at det forventes, at de tager med til undersøgelser hos læge, er til stede ved udskrivning fra hospital mv. og at de i det hele taget træder til i akutte situationer.
De fleste pårørende gør det gerne og det er en stor hjælp for den syge eller svækkede, at der er pårørende til stede, som kan hjælpe med at huske det hele. Dog oplever en del pårørende, at det kan have konsekvenser for arbejdslivet, når man hjælper meget.
Ret til Pårørendedage
Siden august 2022 har pårørende haft ret til fem årlige omsorgsdage uden løn for at kunne bistå deres ældre, syge eller udfordrede familiemedlemmer ved for eksempel lægesamtaler og behandlinger. Det er et skridt i den rigtige retning mener Ældre Sagen - men det er langt fra tilstrækkeligt.
Ældre Sagen mener, at man bør ligestille vilkårene for samvær under sygdomsforløb, så det både omfatter børn og ældre. Ordningen skal være baseret på tillid, ligesom barnets første og anden sygedag.
Pårørende skal kunne tage sig af deres familiemedlemmer uden at frygte for deres egen økonomiske situation. Ved fx at give løn under omsorgsdage kan vi aflaste de pårørende, sikre deres trivsel og samtidig opretholde en høj standard i omsorgen for vores ældre og syge borgere.
Pårørendedage kan fx bruges til at tage med til konsultationer og lægeundersøgelser, ved akutte forværringer eller nye, akut opståede lidelser og ved møder med myndigheder, fx visitation.
At være pårørende er en stor opgave
En undersøgelse fra 2024 kortlægger konsekvenserne ved omsorgsopgaver for voksne pårørende til modtagere af hjemmehjælp:
- 22 % har mistet indtægt
- 18 % har meldt sig syge fra arbejde eller uddannelse
- 69 % har brugt feriedage eller købt fridage
- 11 % har valgt at gå ned i tid
- 57 % oplever, at det påvirker deres beskæftigelse
Læs undersøgelsen fra Danmarks Statistik her