5 gode råd til bedre søvn om natten
Søvnproblemer kan være en plage, men fysisk aktivitet og ingen fjernsyn i soveværelset kan hjælpe dig til at sove bedre om natten.
Mental sundhed
Styrk din mentale sundhed og stå stærkere
Søvnproblemer kan være en plage, men fysisk aktivitet og ingen fjernsyn i soveværelset kan hjælpe dig til at sove bedre om natten.
Læsetid 3-4 minutter
_________________
Dit søvnmønster ændrer sig livet igennem, og cirka 50 procent oplever søvnbesvær i løbet af livet. Med alderen stiger risikoen for søvnløshed. Mængden af det man kalder dyb søvn reduceres.
Det betyder, at din søvn bliver mere overfladisk og kan være årsag til, at du måske oplever at vågne flere gange i løbet af natten. Heldigvis er der gode råd og hente, når det kommer til at undgå dårlig søvn, søvnproblemer og søvnløshed og få en bedre nattesøvn.
Vi har samlet 5 råd til dig.
Fysisk aktivitet forbedrer din søvn. Studier har vist, at motion kan være lige så effektiv behandling mod søvnproblemer og søvnløshed som sovemedicin. Så sørg for at holde dig fysisk aktiv i din hverdag.
Det har også mange andre fordele end at hjælpe på nattesøvnen og kan gøres nemt.
Læs artiklen: Få nemt mere motion i hverdagen
Det kan være fristende at ligge i sengen og se fjernsyn eller læse. Men hvis du har problemer med at sove, er det vigtigt, at du kun ligger i din seng, når du skal sove.
Hvis du ikke falder i søvn indenfor 20 minutter, er det en god idé at forlade soveværelset og først gå tilbage i sengen, når du er søvnig.
Hvis du ikke får den rette mængde søvn om natten, kan det ofte føles tiltrængende med en middagslur i løbet af dagen. Men du skal så vidt muligt undgå at tage en lur, hvis du har søvnproblemer, fordi det påvirker dit søvnmønster uhensigtsmæssigt.
Det kan virke hårdt de første par dage, men betaler i sidste ende.
Det er vigtigt, at du står op på samme tid hver dag for at skabe en god og stabil døgnrytme — også selvom du faldt sent i søvn aftenen før.
Vores døgnrytme påvirkes af lys. Hvis du udsættes for kraftigt lys om aftenen, vil det være med til at forsinke din døgnrytme. Du vil altså falde senere i søvn og sove længere næste morgen.
Hvis du derimod udsættes for kraftigt lys om morgenen, vil det fremskynde din døgnrytme. Lysbehandling er derfor et rigtig godt middel mod søvnløshed. Det kan bruges til at markere forskellen på nat og dag.
Læs mere om søvnløshed på www.sundhed.dk
Husk at du altid kan kontakte din læge, hvis du i en længere periode oplever søvnbesvær. Nogle gange kræver søvnløshed en specifik og eventuel medicinsk behandling. Din læge kan hjælpe dig med at finde årsag til og løsning på dine søvnproblemer.
Læs også: Du kan tåle mindre alkohol
Kilde: Patienthåndbogen og Sundhed.dk
Sidst opdateret 20.12.2024