Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Mental sundhed

Styrk din mentale sundhed og stå stærkere

Hold hjernen i form

Din hjerne har brug for motion – ligesom din krop. Sudoku er godt – men ikke nok til at holde hjernen skarp, når du bliver ældre.
Her får du 9 tips til effektiv hjernegymnastik.

Artiklen kort

Lær nyt og bevæg dig

Din hjerne kan udvikle sig hele livet. For at holde den frisk og aktiv, er det vigtigt at udfordre den.

Prøv nye ting hver dag. Tag en anden vej hjem, prøv spændende mad, eller ændr dine daglige rutiner.

Deltag i aktiviteter, der udfordrer dig og opsøg ny viden.

Husk fysisk aktivitet – bevægelse er godt for både kroppen og hjernen.

Ryst op i rutinerne, sov godt og spis sundt – din hjerne fortjener det.

Læsetid: cirka 5 minutter
______________________

Hjernen ændrer sig hele livet. Antallet af hjerneceller stiger, når vi er børn. Især forbindelserne mellem hjernecellerne øges, når vi er 0-3 år og 10-13 år. Altså i perioder, hvor vi lærer mange nye ting.

Når du bliver ældre, svækkes forbindelserne mellem hjernecellerne. De forbindelser, vi ikke bruger, forsvinder, når nye opstår. Det er praktisk, for det betyder, at vi glemmer de ting, vi ikke har behov for.

Det betyder samtidig, at der er plads til at lære nyt, når du bliver ældre. At blive ved med at lære nye ting er afgørende for at holde hjernen frisk.   

Nyt, nyt, nyt

Det er en god idé at gøre ting, du ikke har prøvet før, hver dag. Det kunne fx være:

  • Gå ad en ny rute hjem og oplev nye ting.
  • Tilbered mad, du ikke har smagt før.
  • Gør rent på en anden måde derhjemme.

Kort sagt – lav om i hverdagsrutinerne.

Deltag i Ældre Sagens aktiviteter. Du kan for eksempel møde andre i strikkeklub, værksted, stavgang eller seniordans.

Opsøg ny viden og nye oplevelser

Sørg også for at opsøge ny inspiration.

  • Hvis it er svært, så prøv kræfter med det alligevel.
  • Lyt til noget andet musik, end du er vant til.
  • Tal med et menneske ved busstoppestedet, der ser anderledes ud end dig.
  • Spil et spil.
  • Sørg for at se teater, kunstudstillinger eller få andre kulturelle oplevelser, som kan udfordre din hjerne og udvide din horisont.

Det vil holde din hjerne og dine hjernecelleforbindelser på tæerne. 

Hvad så med Sudoku?

Sudokuer er en fin beskæftigelse, men det alene er ikke afgørende for, om forbindelserne imellem hjernecellerne forbliver aktive.

Det afgørende for, at din hjerne bliver stimuleret, er, at du varierer de udfordringer, du giver dig selv – at du laver flere forskellige ting.

Husk fysisk aktivitet – hver dag

Sundhedsstyrelsen anbefaler en halv times fysisk aktivitet om dagen. Din mentale sundhed kræver, at du flere gange i løbet af dagen gør noget nyt. Kombiner gerne fysisk aktivitet med det at gøre noget på en ny måde – eller med socialt samvær.

Kun din fantasi – og din måske utrænede hjerne – sætter grænserne. Det er din opgave at provokere din hjerne med nye udfordringer, så den kommer i form. 

Slå kolbøtter, gå baglæns gennem stuerne, bind sko med pandebåndet ned for øjnene. Mulighederne er mange. 

Fysisk aktivitet medfører en lille stigning i antallet af hjerneceller og forbindelserne imellem dem – dvs. tabet af dem bliver mindre. 

Din hjerne er plastisk. Det betyder, at den kan øge sin form og funktionalitet, hvis du stiller nye krav til den. At få mere ilt til hjernen er godt, så op med pulsen.

Du kan udvikle hjernen hele livet

Løbet er slet ikke kørt, bare fordi du har rundet 50. Du vedligeholder din hjernens spændstighed ved at udfordre de små grå og at holde dig i god fysisk form. Det nedsætter samtidig risikoen for at få sygdomme, der nedsætter hjernens funktionsevne.

9 tips til effektiv hjernegymnastik


1. Lyt til musik

Det er stimulerende at lytte til musik. Musik øger blodtilstrømningen i hjernen, og det aktiverer flere forskellige områder af hjernen. Lyt til baggrundsmusik, mens du klarer de huslige pligter. Sæt dig ned og lyt aktivt til musikken.

2. Spil musik

Det er endnu bedre at spille musik. Det øger koncentrationsevnen at spille musik og synge. Du aktiverer de steder i hjernen, der har at gøre med følelser, motorik og kreativitet.

3. Tal med mennesker

En god diskussion holder hjernen frisk. Du aktiverer også de områder af hjernen, der har med følelser, motorik og følelser at gøre, når du taler. Ligesom når du spiller musik eller synger. Jo mere du er aktivt med i samtaler og diskussioner, jo mere holder du hjernen skarp. 

4. Lær et fremmedsprog

Det er dokumenteret, at mennesker, der behersker to sprog, har en skarpere hjerne end mennesker, der kun kan et sprog. Du styrker hjernen, når du bruger et fremmedsprog.

Det samme gælder, hvis du går i gang med at lære et nyt sprog. Det er aldrig for sent at lære et nyt sprog. Der er masser af muligheder på aftenskole og kurser på nettet.

5. Pump hjernevægte

Læsning, krydsord, sudoku, bridge, skak og aktiverende radio- og tv-programmer er styrketræning for din hjerne. Når du sætter hjernen på prøve, øges spændstigheden i hjernen, og det er med til at holde den skarp. Spil sjove spil, der styrker hjernen, fx brætspil og computerspil.

6. Bevæg dig

Daglig fysisk aktivitet er et godt middel til at styrke hjernen. Det betyder for eksempel, at du med mindst 30 minutters daglig motion, hvor du bliver lettere forpustet, kan forbedre din koncentrationsevne, indlæring og hukommelse.

Samtidig får du mindre risiko for at udvikle sygdomme som depression og demens.  

7. Sov godt

Sørg for en god nattesøvn. Syv-otte timers søvn om natten er godt for hjernen. Under søvnen repeterer din hjerne, hvad du har beskæftiget dig med i løbet af dagen. Jo bedre du sover, desto mere kan du huske af det, du har lært.

8. Ryst op i rutinerne

Skift de daglige rutiner ud. Kør en anden vej til eller fra arbejde eller supermarkedet. Udfordr dine føle- og duftsanser. Køb en buket blomster et sted, du ikke plejer at komme. Eller besøg Botanisk Have og prøv et par dage senere at genkalde dig nogle af de mange fantastiske duftindtryk.

9. Spis guf for hjernen

Groft, friskt, grønt og økologisk. Det er kodeordene for en god hjernekost.

Resultater kræver træning

Husk, at ændringerne i hjernens struktur ikke kommer på en nat. Så hold fast i din nye træningsform.

Hvis du virkelig vil styrke din korttidshukommelse, kræver det systematisk træning af hjernen cirka et kvarter hver dag, og at du hele tiden udfordrer din hjerne ved at bryde rutinerne.

Find inspiration til nye former for motion under vores store Motions-tema  

Om artiklen  Kilde
Troels W. Kjær, hjerneforsker, foredragsholder, forfatter, speciallæge, ph.d.

Skribent
Digital redaktør, Anja Nielsen.

Spil online spil

Gæt krydsord og spil "Find Ord". Gratis, godt for hjernen og nyt spil hver dag.

Sidst opdateret 14.10.2024