Læsetid 1-2 minutter
_________________
Den indtægt, din ægtefælle eller samlever har fra lønarbejde, og selvstændig virksomhed, hvoraf der betales arbejdsmarkedsbidrag (AM-bidrag), bliver ikke modregnet din folkepension. Men du vil stadig få satsen som gift/samlevende.
Det betyder, at uanset hvor stor en arbejdsindkomst din ægtefælle eller samlever har, så er det kun jeres andre, samlede skattepligtige indtægter (fx ATP, private pensioner og kapitalindkomst), der kan påvirke dit pensionstillæg.
Hvis din ægtefælle eller samlever har en indtægt hvoraf der ikke betales arbejdsmarkedsbidrag (AM-bidrag), vil 46 % af denne indtægt også indgå i modregningen. Det kan fx være indtægter som efterløn, sygedagpenge, arbejdsløshedsunderstøttelse, flekslønstilskud og kontanthjælp.
Reglerne påvirker også den personlige tillægsprocent
Reglerne kan også have betydning for din personlige tillægsprocent. Din personlige tillægsprocent er afgørende for, om du er berettiget til ældrecheck, helbredstillæg, varmetillæg og mediecheck.
Her ser man også bort fra din ægtefælles eller samlevers indkomst fra arbejde, men ikke for din egen arbejdsindkomst, hvis den er over 122.004 kroner om året.
Overvej, hvem der skal søge varmetillæg
Hvis I begge er pensionister, men kun den ene af jer har indtægt fra arbejde, så kan det betyde, at den af jer, som arbejder, har en personlig tillægsprocent på 0, mens den anden kan have en personlig tillægsprocent der er højere.
I det tilfælde kan den pensionist, der har den højeste personlige tillægsprocent, få både ældrecheck og helbredstillæg, svarende til tillægsprocentens størrelse mens den anden måske ikke er berettiget. Det forudsætter dog, at I opfylder formuebetingelserne for ældrecheck og helbredstillæg (max 103.400 kroner i samlet likvid formue i 2025).
Søger du varmetillæg, er det derfor en fordel, hvis den pensionist, der har den højeste personlige tillægsprocent, søger varmetillægget.
Læs også: Varmetillæg satser 2025
Få hjælp og rådgivning
Du er altid velkommen til at kontakte vores socialrådgivere, hvis du har brug for hjælp eller gode råd om beregning af folkepension, førtidspension og seniorpension.
Kontakt Ældre Sagens Rådgivning
Kilde: Ældre Sagen