Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Folkepension

Guide til regler og satser for kommende og nuværende pensionister

Få en god overgang fra arbejde til folkepension

Kom godt fra arbejdsliv til folkepension ved at forberede dig på pensionistlivet i god tid. Her kan du få inspiration til din plan helt fra økonomi og bolig, til fritidsinteresser og familieliv.

Artiklen kort

Fra job til folkepension

Forbered dig på den næste fase af dit liv fra arbejde til folkepension.

Lav en plan over økonomi og bolig, til fritidsinteresser og familieliv.

Begynd i god tid at skabe overblik over alle facetter i dit liv, så de kan tilpasses din nye pensionisttilværelse.

Læsetid 3-4 minutter

_________________

Efter et langt arbejdsliv kan overgangen til pensionistlivet virke brat. Derfor er det vigtigt, at du lægger en plan og overvejer, hvordan du mest sandsynligt får det otium, du drømmer om.

Hvornår vil du fx stoppe med at arbejde, og har du mulighed for at gå ned i tid? Hvad har du lyst til at bruge din tid til, når du er kommet på pension – og hvem har du lyst til at dele oplevelser med?

Start i god tid og gerne senest fem år før, du når folkepensionsalderen.

Hvad er det gode pensionistliv for dig?

Der er ikke én rigtig måde at få et godt otium, men der er en række spørgsmål, du kan stille dig selv, når du lægger din plan.

Aktiviteter, Seniordans, strikkeklub, værksted, stavgang, fællesskab, hygge, socialt samvær

Har dit arbejde fyldt hele din uge, så du ikke har haft tid til fritidsinteresser, skal du måske til at overveje, hvad du kunne tænke dig at bruge tiden på.

Find inspiration eller skab dine egne aktiviteter

Interesserer du dig for sport, kultur, familie, videnskab eller noget femte? Eller er det nu, du skal genoptage en hobby? Du kan hente inspiration på biblioteker, i kulturhuse eller foreninger i dit område.

Det kan også være, at du selv vil starte noget nyt op - fx en læseklub på dit bibliotek eller gåture med dine naboer. 

Få en god afslutning på jobbet

Nogle arbejdspladser giver mulighed for at gå ned i tid. Andre har tilbud om opkvalificering og videreuddannelse. Så du får ny viden og redskaber til at følge med udviklingen.

Find det rigtige tidspunkt for dig og brug dine muligheder for at skabe en god overgang. Undersøg fx, om du kan gå ned i tid, eller på andre måder tilpasse dit arbejdsliv til din situation.

Så kan du gradvist fylde ugen ud med andre aktiviteter eller få arbejdsopgaver, der ikke slider på dig.

Fortsæt arbejdet som pensionist

Som folkepensionist bliver du ikke længere modregnet i din folkepensions grundbeløb eller pensionstillæg på grund af din arbejdsindtægt. Det er med virkning fra 1. januar 2024 med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2023.

Som folkepensionist kan du have en arbejdsindtægt på op til 122.004 kr., som ikke indgår i beregning af din personlige tillægsprocent. Arbejdsindtægt herudover indgår i beregningen.

Skab overblik over dit netværk

På jobbet er du del af et fællesskab af kolleger eller samarbejdspartnere, som du har løbende kontakt til, spiser frokost med og måske ser privat.

Når du stopper med at arbejde, forsvinder den faste kontakt, og du skal måske se dig om efter nye forbindelser.

Begynd derfor i god tid at skabe overblik over dit netværk. Har du venner og bekendte uden for jobbet, hvor tætte er dine relationer, og har du brug for at skabe nye kontakter fx omkring dine interesser eller med frivilligt arbejde?

Familieliv på fuldtid?

Ældre Sagens Fremtidsstudie viser, at familien er noget af det vigtigste for vores lykke.

Men inden du bytter arbejdstid med familieliv er det en god ide, at du taler med din partner, dine børn eller måske dine børnebørn om jeres forventninger. 

Har I lyst til at være ”gift på fuldtid”, passe børnebørn hver formiddag. Eller vil du hellere dyrke dine egne interesser med vennerne?

Hvis du er blevet alene, eller vil finde kærlighed sent i livet, er det måske nu, du har tid til at finde en ny kæreste.

Sundhed

Dine daglige rutiner som cykelturen til arbejde eller frokosten med kollegerne ændres, når du går på pension.

Din krop forandrer sig med alderen, så Sundhedsstyrelsen har særlige råd om kost og motion til ældre over 65 år. Derfor skal du måske finde nye måder at holde kroppen i gang og spise sundt – måske i fællesskab med andre.

Passer din bolig til dine behov?

Det er en stor beslutning at flytte fra sit hjem, men det kan være nødvendigt, fx hvis du bor langt fra byen, i et stort hus eller har en pasningskrævende have.

Overvej, om du kan se dig selv blive ældre i din bolig, og om du har råd til at blive boende.

Hvis du ved, at du vil flytte, er det en god ide at gøre det i god tid. Så du kan lære dine nye naboer at kende og falde til i lokalområdet, mens du stadig har overskud.

Få overblik over din økonomi

Hvis du undersøger din økonomi i god tid, kan du få et overblik over, hvordan dit rådighedsbeløb ændrer sig, når du går på pension.

Så kan du nå at tilpasse den ved at spare ekstra op eller måske afdrage ekstra på et lån.

Du kan også have gavn af en samtale med en uvildig rådgiver om økonomi, forsikringer eller juridiske spørgsmål som fuldmagt og testamente.

Søg folkepension

Du kan få folkepension fra måneden efter, du har nået folkepensionsalderen.

Du skal selv søge om at få folkepension på borger.dk. Hvis du fortsætter med at arbejde, er det også en god idé, at du meddeler Udbetaling Danmark, hvis du ønsker at udskyde din folkepension. 

Få svar på dine spørgsmål om pension Du kan altid kontakte Ældre Sagens jurister, socialrådgivere og økonomer og få svar på dine spørgsmål vedr. pension og lign. Du kan også læse mere om regler, satser og gældende lovgivning i vores håndbog "Værd at vide".

Sidst opdateret 14.10.2024