Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Folkepension

Guide til regler og satser for kommende og nuværende pensionister

Kan det betale sig at udskyde folkepensionen?

Måske har du tænkt på, om du skal få din folkepension med det samme, eller om det måske bedre kan betale sig at vente lidt.

Tidligere påvirkede din arbejdsindkomst, hvor meget du fik i folkepension, men sådan er det ikke længere.

Hvis du fortsætter med at arbejde efter folkepensionsalderen, skal du vælge, om du vil have din folkepension udbetalt samtidig med din arbejdsindkomst – eller om du vil vente til senere med at få folkepensionen udbetalt.

Få din pension mens du arbejder

Hvis du vælger at få din folkepension udbetalt, mens du stadig arbejder – og ikke har andre indkomster end din løn – så ser tallene sådan ud:

  • Er du gift eller samlevende, får du 11.030 kr. før skat om måneden i folkepension.
  • Som enlig får du 14.944 kr. i folkepension.

Og som sagt betyder det ikke noget, hvad du tjener ved siden af. Men du skal være opmærksom på, at andre skattepligtige indtægter kan nedsætte dit pensionstillæg.

Læs mere om pensionstillæg i Ældre Sagens håndbog ”Værd at vide”

Hvad er opsætning af pensionen?

Du kan også udskyde udbetaling af din folkepension til senere. Når man udskyder udbetalingen af folkepensionen, kaldes det at opsætte sin folkepension.

Du kan opsætte – eller udskyde – din folkepension i optil 10 år, fra det tidspunkt hvor du er pensionsberettiget.

Opsætte pensionen eller ej?

Inden du beslutter dig, så husk at undersøge, om du overhovedet er berettiget til pensionstillæg, når du stopper med at arbejde. Det afhænger nemlig af dine andre skattepligtige indtægter som f.eks. private pensioner, aktieudbytte, atp osv.

Hvis du er gift eller samlevende, og I tilsammen har mere end 187.100 kr. om året i andre skattepligtige indtægter, vil jeres pensionstillæg blive reduceret. For enlige er beløbet 93.400 kr. om året.

I forhold til din personlige tillægsprocent må du tjene 122.004 kr. pr. kalenderår før skat, og efter dit AM-bidrag er fratrukket.

Beregn dit ventetillæg

Er du nysgerrig på, hvor meget du kan få i ventetillæg? Find ud af det på Borger.dk – de har en smart beregner, hvor du kan få en idé om, hvad du kan forvente.

Læs mere om ventetillæg i Ældre Sagens håndbog ”Værd at vide”

Ingen ansøgning nødvendig for at vente

Det er ikke nødvendigt at søge om at opsætte – eller udskyde – udbetalingen af din folkepension. Du får nemlig ikke udbetalt din folkepension, medmindre du søger om det.

Men hvis du ønsker at fortsætte med at arbejde, når du når folkepensionsalderen, kan det alligevel være en god idé aktivt at søge Udbetaling Danmark om opsat pension. Der er nemlig nogle regler, som gør, at hvis det sidenhen skulle vise sig, at du ikke kommer til at opfylde et beskæftigelseskrav på 750 timer årligt, så kan du få et engangsbeløb, hvis du søgte om at få pensionen opsat, da du blev pensionsberettiget.

Læs mere om opsat folkepension i Ældre Sagens håndbog ”Værd at vide”

Sådan får du din opsatte pension udbetalt

Når du så skal have din opsatte pension udbetalt, skal du huske at søge om den. Den kommer ikke automatisk, fordi du stopper med at arbejde.

Når du beslutter dig for at få folkepensionen udbetalt, skal du ansøge om den senest måneden før, du ønsker at få den udbetalt.

Brug for rådgivning?

Er det forvirrende? Du kan altid ringe til vores rådgivere, som står klar til at hjælpe og vejlede dig. Du behøver ikke være medlem af Ældre Sagen for at få hjælp hos os.

Kontakt Ældre Sagens rådgivning

Læs mere på Borger.dk om udskudt pension

Sidst opdateret 26.06.2024