Få styr på din gæld
Otte gode råd til dig, der gerne vil have et bedre overblik over din økonomi og din gæld.
Gæld
Din økonomi kræver overblik
Otte gode råd til dig, der gerne vil have et bedre overblik over din økonomi og din gæld.
Læsetid 5-8 minutter
_________________
Her er en række gode råd til dig, der gerne vil have et bedre overblik over din økonomi og din gæld.
Læg et budget, hvor du medregner alle årets udgifter og indtægter. Det giver dig et overblik over, hvad du rent faktisk har af penge og udgifter.
Få først et overblik over din indkomst efter skat. Der kan du så trække alle dine faste udgifter som fx husleje, el, vand, a-kasse og forsikringer fra. Husk at tage renter og kommende afdrag for gæld med i dit budget. Har du fx brugt hele kassekreditten, skal du finde penge i budgettet til at betale både afdrag og renter.Nu kan du se, hvad du har tilbage til dine løbende udgifter. Herefter skal du trække dine reelle løbende udgifter fra. Det, du bruger på fx mad, tøj, sko, fornøjelser, ferier og uforudsete udgifter.
Når du trækker alle dine udgifter fra dine indtægter efter skat, har du dit årlige overskud – eller underskud.
Du er nødt til at finde besparelser, hvis dit budget viser et underskud. Undersøg, om du kan dække underskuddet med opsparing eller andre værdier. Ellers må du skære ned i dit daglige forbrug.
Undgå at optage kortsigtede og dyre kviklån. Søg i stedet rådgivning i bank eller hos uvildig gældsrådgiver og få lagt en plan for, hvordan du kommer ud af gælden.
Optag kun nye lån, hvis du har sikker indkomst, fx en livsvarig pensionsindkomst eller værdier, du kan sælge og bruge til at indfri din gæld.
Optager du nye lån i ejendom, så sørg for, at der er plads til prisfald. Husk, at det også koster administrations- og renteudgifter at optage lån.
Overvej om du i stedet får mere ud af pengene ved at sælge ejendommen. Derved får du en formue, du kan bruge i stedet for at optage lån.
Der kan være flere grunde til, at du kan få svært ved at klare de faste udgifter til afdrag på lån, renter og ejendomsskatter fx at du bliver pensioneret, syg, enlig eller arbejdsløs.
Undersøg om du eventuelt kan få lån til betaling af grundskylden (pensionistlån).
Overvej om du får mere ud af pengene ved at sælge ejendommen, så du derved får en formue, som du kan bruge til at afvikle anden gæld. Optager du nye lån i boligen, så sørg for, at der også er plads til prisfald. Husk, at det også koster administrations- og renteudgifter at optage lån. Ændringer på boligmarkedet kan medføre at huspriserne falder, og pludselig kan prisen være så lav, at du ikke kan sælge uden at komme i gæld.
Kontakt Ældre Sagen Rådgivning på 7089 0081.
Din skattetrækprocent og de månedlige skattefradrag bestemmer, hvor meget du skal betale ud af din indtægt. Hvis tallene er forkerte, risikerer du at skulle betale skat tilbage.
Tjek dine skatteoplysninger på www.skat.dk
Som folkepensionist kan du have ret til at modtage offentlige tilskud. Du skal selv søge Udbetaling Danmark eller din kommune om offentlige tilskud.
Læs artikel: Offentlige tilskud og tillæg du kan søge
Kontakt dine kreditorer, hvis du skylder penge. Giv dem en kopi af dit budget og en liste med gældsposter. Måske kan du lave en aftale med dem om lavere renter eller afdrag.
Læg en plan for, hvordan du vil betale lånene tilbage. Du kan måske samle nogle af lånene eller betale lånene af ét ad gangen. Start med det mindste først.
Du har mulighed for at få det, man kalder gældssanering, hvis du opfylder en række bestemte kriterier.
Med gældssanering bliver din gæld nedsat til et beløb, du er i stand til at afdrage i en periode på typisk tre år.
Læs om gældssanering i håndbogen "Værd at vide"
Læs om gældssanering på www.borger.dk
Hvis dine lån er vokset dig over hovedet, og du måske er truet af tvangsauktion, kan det være en fordel for dig at stoppe med afbetalingerne på dine lån, hvis banken eller kreditforeningen ikke kan hjælpe dig med at finde en løsning. Ved at stoppe afbetalingerne kan du få mulighed for fx at spare op til indskud til en lejebolig og udgifterne til at flytte.
Du skal dog være opmærksom på, at stopper du afbetalingerne på dine lån, vil du blandt andet blive registreret som dårlig betaler, og det betyder, at du ikke kan låne penge. Det vil du heller ikke kunne, hvis du har lån i forvejen, som du ikke har udsigt til at kunne betale tilbage. Banker og kreditforeninger er private kreditorer, og de kan derfor ikke kræve, at der sker indeholdelse i din løn eller pension.
Inden du stopper med at afbetale dine lån, så kontakt en rådgiver. Det kan være vigtigt at få styr på nogle ting først, og det kan være, at der er en bedre løsning for dig.
Læs om gældsrådgivning i håndbogen "Værd at vide"
Du er altid velkommen til at kontakte vores rådgivere, hvis du har brug for hjælp eller gode råd.
Du har forskellige muligheder, hvis du bliver kontaktet af inkassofirmaer.
Først og fremmest skal du være opmærksom på, om gælden muligvis kan være helt eller delvis forældet.
Hvis du får en henvendelse om gæld, kan fogedretten hjælpe dig med at:
Du har ikke pligt til at:
Da der er tale om en privat kreditor, kan der ikke ske indgreb i din pension eller løn.
Du kan i stedet vente og se, om inkassofirmaet vil ofre omkostninger på at indlede fogedsag mod dig og få den nævnte insolvenserklæring. Der vil naturligvis påløbe omkostninger til fogedsagen, så gælden forøges.
Hvis du har opsparing eller andre værdier, kan du også forsøge at få en aftale med inkassofirmaet om, at du afstår dine værdier mod at få slettet resten af gælden.
Det er dog en god idé at søge rådgivning, inden du kontakter inkassofirmaet om dette.
Sidst opdateret 29.10.2024