Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Pårørende

Støtte til pårørende

Pas på pårørende ved højtider

Julen står for døren. For de fleste betyder det, at hverdagens bekymringer lægges på hylden, og at højtiden nydes sammen med familien.

Desværre er det ikke virkeligheden for en million pårørende til svækkede eller syge ældre. For dem er julen ofte en ekstra belastning midt i de uafbrudte forpligtelser, den dårlige samvittighed og det konstante ansvar, der følger med, når man er tæt på et svækket eller sygt familiemedlem.

Pårørende skal arrangere det hele

Ældre Sagens seneste undersøgelse om pårørende viser, at 71 pct. af de pårørende står for at arrangere sociale arrangementer i forbindelse med julen og andre højtider.

Undersøgelsen viser også, at pårørende rigtig gerne vil hjælpe, fordi de elsker deres kære, men at hele 61 pct. oplever skyldfølelse og dårlig samvittighed i forbindelse med deres omsorgsopgaver.

Læs også: Dårlig samvittighed tynger pårørende

Alligevel fortsætter de med deres uundværlige hjælp, endda i stigende grad på bekostning af deres eget velbefindende. For mens de fleste ser frem til at koble af og nyde højtiden, kæmper mange pårørende med at finde bare et øjebliks ro. 

Derfor har Ældre Sagen udarbejdet fire gode råd til pårørende i juletiden. 

Læs også: Indfør pårørendedage

Fire gode råd til pårørende i juletiden:

  • Sæt ord på den dårlige samvittighed: Pårørende står ofte i en klemme fordi de både tager sig af svækkede forældre og samtidig har børn eller børnebørn som de vil være sammen med. En følelse af dårlig samvittighed og utilstrækkelighed kan derfor opleves som en byrde. Prøv om du kan sætte ord på de dårlige følelser overfor dem du holder af – ofte er der forståelse for situationens alvor.

  • Tag pauser og gør noget godt: Giv dig selv plads til at tage pauser. Tag ud i naturen, gå på julemarked eller gør noget andet, der kan give dig et skud energi i en ressourcekrævende jul. Hvis presset er så stort, at du ikke kan finde et hul i kalenderen, så sig højt at du har brug for en pause, så andre kan hjælpe til.

  • Hvad har du overskud til?: Mærk efter og tag stilling til, hvilke julearrangementer du har overskud til at deltage i. Din nærtstående kan have et ønske om at besøge kirkegård eller venner, men hvis du ikke har overskuddet, så sig fra eller spørg i familie om en anden kan hjælpe.

  • Lav en plan A, B og måske C: Planerne kan pludselig ændre sig. Men det kan være lettere at overskue ændringer som fx akut sygdom, hvis du på forhånd har tænke scenarierne igennem. Hvem i familien kan fx kontaktes, hvis der er brug for hjælp eller aflastning og hvem kan tage over på et julearrangement, hvis det er nødvendigt?

Læs også: Støtte til pårørende

Sidst opdateret 29.11.2024