Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Demens

Livet med Alzheimer og andre former for demens

Sådan kan du blive ved med at arbejde trods demens

Du kan få hjælp og støtte til at fortsætte med at arbejde længst muligt, når du har fået demens som yngre og stadig er i job.

Tidlig demens – kan jeg fortsætte med at arbejde?

Hvis du er en yngre person, der har fået konstateret demens, har du måske tænkt på, hvor længe du kan fortsætte med at arbejde. Fordi sygdommen udvikler sig, er det ikke ensbetydende med, at du behøver at stoppe med at arbejde.

Der er forskellige muligheder for at tilpasse dit arbejdsliv, så du kan fortætte med at arbejde, selv om du har sygdommen.

Sådan kan arbejdet tilpasses

  • Ny rolle: Måske kan du få en ny rolle i den samme virksomhed.
  • Deltidsarbejde: At arbejde færre timer kan for nogle gøre det muligt at holde fast i arbejdet.
  • Fleksjob: Et fleksjob er en ansættelse, hvor der bliver taget hensyn til din nedsatte arbejdsevne ved at tilpasse opgaver og arbejdstid. Den nedsatte løn fra arbejdsgiveren kan, op til en bestemt grænse, suppleres med et fleksløntilskud fra kommunen. Det er jobcenteret, som bevilger et fleksjob efter nogle bestemte betingelser i loven.
  • Få hjælp fra en mentor: En mentor kan hjælpe dig med at fastholde dit arbejde. En mentor kan være en kollega eller en, der bliver ansat udefra til opgaven. Mentorforløbenes indhold varierer efter, hvad der er brug for i forhold til at fastholde et arbejde. Støtten kan fx bestå i at hjælpe med at få struktur på dagligdagen både i hjemmet og på arbejdspladsen. Det er jobcenteret, som bevilger en mentorordning efter bestemte betingelser i loven.
  • Personlig assistance til job: En personlig assistent kan hjælpe dig med de arbejdsfunktioner, du pga. demens ikke længere selv kan udføre. Du skal dog selv kunne udføre de faglige og indholdsmæssige jobfunktioner. Hjælpen kan fx være praktisk bistand til specifikke løft, sekretær- eller chaufførbistand og korrekturlæsning.
  • Hjælpemidler: Der er mulighed for at få tilskud til hjælpemidler, når hjælpemidlet er af afgørende betydning for at fastholde beskæftigelsen. Det kan fx være hjælpemidler i form af læse- og skriveteknologi, specialværktøj, særlige instruktionsbøger og lignende. Det er jobcenteret, som bevilger hjælpemidlerne efter bestemte betingelser i loven. Selv om du modtager førtidspension, har du stadigvæk mulighed for at arbejde i et vist omfang uden nedsættelse i din førtidspension pga. arbejdsindtægt.
💡

Godt råd

Det er vigtigt, at du får rådgivning, inden du ændrer dine arbejdsvilkår, så du får den bedste løsning til din nye situation. Jobcentre og fagforeninger tilbyder hjælp og vejledning om støtteordninger.

At stoppe med at arbejde

Hvor længe du kan blive ved med at arbejde afhænger af, hvilken form for demenssygdom du har og selvfølgelig hvordan og hvor hurtigt, sygdommen udvikler sig hos dig.

Du kan tale med din læge, som måske kan sige dig lidt om, hvordan udsigterne ser ud.

Når du på et tidspunkt ikke længere kan fortsætte med at arbejde, er der flere muligheder for at trække sig tilbage før folkepensionsalderen, fx:

  • Efterløn
  • Førtidspension
  • Tidlig pension
  • Seniorpension.

For at få førtidspension eller fleksjob skal du normalt igennem et forløb, hvor kommunen vurderer arbejdsevnen.

Sådan et forløb kan være udmattende, især hvis du har demens. Men kommunen er forpligtet til at tage hensyn til de udfordringer, demens medfører, og tilpasse forløbet til din situation.

Det er muligt helt at undlade at afprøve arbejdsevnen, hvis det er tydeligt, at arbejdsevnen ikke er til stede eller kan udvikles.

Afklaring kan fx helt undlades, hvis man undersøger, om der kan bevilges fleksjob på en hidtidig arbejdsplads eller fastholdelsesfleksjob for seniorer.

Er du i tvivl om noget?

Du kan altid kontakte Ældre Sagens erfarne rådgivere og få hjælp i forbindelse med demens. Rådgivningen koster kun almindelig telefontakst, og du behøver ikke at være medlem. Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Om artiklenKilde
Ældre Sagens Rådgivning.

Skribent
Anja Nielsen, Digital redaktør, Ældre Sagen. 
Gratis 

Demensguide

I "Ældre Sagens demensguide" har vi samlet viden og svar på nogle af de mange spørgsmål, der kan opstå i forbindelse med demens.

Et værdigt liv med demens

Mennesker med demens skal kunne leve et meningsfuldt og værdigt hverdagsliv, hvor behov og udfordringer bliver mødt.
Læs hele mærkesagen om demens

Sidst opdateret 22.08.2024