Sådan kan du tale med et menneske med demens
Et menneske med demens kan have svært ved at opfatte og forstå en samtale. Du kan hjælpe dialogen på vej ved at give samtalen god tid og lytte.
Demens
Livet med Alzheimer og andre former for demens
Et menneske med demens kan have svært ved at opfatte og forstå en samtale. Du kan hjælpe dialogen på vej ved at give samtalen god tid og lytte.
Læsetid 2-3 minutter
_________________
Hvis man har Alzheimers sygdom eller en anden form for demens, kan det med tiden blive sværere at tale med andre.
Det kan fx være svært at:
Når sygdommen ændrer sig over tid, vil den demensramte få flere og flere problemer med at kommunikere. Det betyder, at vilkårene for samtalen ændrer sig.
Derfor er det vigtigt, at man tilpasser samtalen til den enkelte og til situationen.
En rolig og afslappet atmosfære er et godt udgangspunkt for, at I får den bedst mulige samtale. Sørg for, at der er ro i rummet, hvor I taler sammen. Så sluk gerne for ekstra lyde fra fx radio eller tv og sæt mobilen på lydløs.
Det kan du gøre for at samtalen bliver god
Du er en slags tolk i samtalen, så lyt opmærksomt til det, den demensramte siger. Og lyt også efter det, som ikke bliver sagt.
Når du taler med en, der har demens, så husk, at måden du bruger kroppen på også har betydning for jeres samtale:
Lad tonen i din stemme, dit kropssprog, din mimik og dine hænder følge det, du ønsker at fortælle. Så hjælper du samtalen godt på vej. Og øv dig i at forstå, hvad personen med demens udtrykker gennem sit kropssprog, ansigtsudtryk og sine øjne.
Lotte og Kristian er begge ramt af demens. I podcasten "Demensguiden - om tabu og myter" fortæller de om de misforståelser, der kan gøre det svært at tale om sygdommen, og forkludre samtalen mellem mennesker, der har demens, og mennesker, der ikke har det.
Lotte og Kristian anbefaler, at man taler respektfuldt til og om mennesker med demens, samtidig med, at man ikke bliver så bange for at sige det forkerte, at man slet ikke tør at åbne munden. Lyt til "Demensguiden - om tabu og myter"
Læs også: Få råd og svar i guide om demens
Læs mere om kommunikation med mennesker med demens hos Nationalt Videnscenter for Demens
Sidst opdateret 23.10.2024