Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Pårørende

Få støtte og hjælp som pårørende

4 råd til pårørende der vil undgå julestress

Julen kan være en udfordring for pårørende. Få 4 praktiske råd til at håndtere presset, sætte grænser og finde tid til dig selv i højtiden.

1. Sæt ord på den dårlige samvittighed

Som pårørende kan du ofte stå i en svær situation, hvor du forsøger at balancere ansvaret for at tage dig af svækkede forældre, samtidig med at du gerne vil tilbringe tid med dine egne børn eller børnebørn.

Den konflikt kan føre til dårlig samvittighed, fordi du ikke altid kan give 100 procent af dig selv til begge parter.

Du kan måske føle, at du ikke er nok for nogen af dem – hverken for de ældre, som har brug for dig, eller for din egen familie, som du gerne vil være sammen med i højtiden.

Det kan du gøre

Husk dig selv på, at disse følelser er helt normale. Mange pårørende står i den samme klemme, og det er ikke ualmindeligt at føle sig utilstrækkelig, selvom man gør sit bedste.

Den gode nyhed er, at du kan gøre noget ved det. En første skridt kan være at sætte ord på de følelser, du oplever. Tal åbent med dem, du holder af – både de ældre og din nærmeste familie – om, hvordan du har det. Ofte vil du opdage, at der er forståelse for situationens kompleksitet, og det kan lette byrden at få sat ord på det, du føler.

2. Tag pauser og gør noget godt for dig selv

Når julen nærmer sig, er der mange forventninger og forpligtelser, der kan føles overvældende. Som pårørende er det let at glemme sig selv i alt det praktiske og følelsesmæssige. Men det er vigtigt at give sig selv lov til at tage pauser, især når presset bliver stort.

Hvis du føler dig træt eller udmattet, skal du ikke være bange for at prioritere din egen velvære. Det kan være at tage en kort pause i naturen, gå på julemarked, tage et varmt bad eller gøre noget andet, der giver dig et pusterum og fylder dig med ny energi.

Hvis du oplever, at presset er så stort, at det er svært at finde tid til at trække vejret, så er det helt okay at sige højt, at du har brug for en pause.

Det kan du gøre

Del det med dem omkring dig, og vær ikke bange for at bede om hjælp. Det kan være, at en anden i familien kan tage over for dig et stykke tid eller hjælpe til med nogle af de julearrangementer, du ellers føler dig forpligtet til at deltage i.

Du skal ikke klare det hele alene.

3. Hvad har du overskud til?

Julen kan være en tid fyldt med festlige arrangementer og traditioner, men det kan også være en tid med pres og stress. Som pårørende er det vigtigt at mærke efter, hvad du har overskud til at deltage i.

Det er ikke nødvendigt at deltage i alle julefester eller arrangementer, hvis du føler, at det vil overvælde dig. Mærk efter, hvilke aktiviteter der virkelig betyder noget for dig, og vær ærlig om, hvad du har energi til.

Det kan du gøre

Måske hjælper du en i familien, som gerne vil besøge kirkegården, mødes med venner eller deltage i andre traditioner. Hvis du ikke har overskuddet til at imødekomme de ønsker, er det vigtigt at sige fra på en kærlig måde. Du kan måske spørge, om en anden i familien kan hjælpe med at opfylde disse ønsker. På den måde kan du tage ansvar for det, du har overskud til, samtidig med at du ikke overskrider dine egne grænser.

4. Lav en plan A, B og måske C

Julen er ofte fyldt med uforudsigelige situationer. Planer kan hurtigt ændre sig – måske bliver en i din familie syg, eller der opstår andre udfordringer. For at gøre ændringerne lettere at håndtere, kan det være en god idé at tænke scenarierne igennem på forhånd.

Det kan du gøre

Lav en plan A, B og måske C, så du har flere løsninger klar, hvis noget går anderledes, end du havde forventet.

For eksempel kan du overveje, hvem i familien der kan kontaktes, hvis der er brug for hjælp eller aflastning. Det kan også være en idé at have en backup-plan for julearrangementer. Hvis du bliver nødt til at trække dig, kan en anden tage over og sørge for, at traditionerne fortsat bliver opretholdt.

Ved at have en plan på forhånd kan du føle dig mere forberedt og mindre stresset, når tingene pludselig ændrer sig.

At være pårørende i julen kan være både givende og udfordrende. Det er vigtigt at huske, at du ikke er alene om at føle pres og skyld. Giv dig selv lov til at tage pauser, vær ærlig om dine grænser, og vær forberedt på ændringer. Ved at tage ansvar for dine egne behov og planlægge fremad, kan du gøre højtiden lettere for både dig selv og dem, du holder af.

Netværk for pårørende

Mød andre pårørende

I den lukkede Facebook-gruppe "Netværk for alle os, der er pårørende" kan du dele viden og erfaringer med andre — pårørende til pårørende. 

Sidst opdateret 06.12.2024