Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Bolig

Et hjem der lever op til drømme og behov nu og i fremtiden

Spar energi – og penge – i boligen med disse 7 råd

Få billigere strøm, spar på varmen og sæt dit vandforbrug ned med de her 7 spareråd fra Energistyrelsen.

Prisen på el og varme er steget meget. Heldigvis kan du selv gøre noget for, at dine udgifter til el, vand og varme bliver mindre – og det er oveni købet også godt for klimaet.

Læs her de 7 gode råd til, hvordan du kan spare på energien derhjemme.

1. Brug strøm, når den er billigst

Prisen for strøm skifter fra time til time. Strømmen er typisk billigst, når der bliver produceret meget vind- og solenergi.

Strømmen er dyrest, når vi alle sammen bruger strøm om aftenen. Der kan være meget at spare ved fx at køre vaskemaskinen i de billige timer, frem for de dyre, hvis man har fleksibel elpris.

Elselskaberne fastlægger timepriserne et døgn ad gangen og opdaterer dem midt på dagen.

Du kan følge elprisen time for time, hvis du vil være sikker på altid at bruge den billigste strøm.

Se, hvornår strømmen er billigst lige nu på www.sparenergi.dk

2. Sluk for apparaterne, når du ikke bruger dem

Sluk apparater og maskiner på kontakten, når du ikke bruger dem, og når du tager på ferie. Så sluger de ikke strøm, når du ikke er hjemme.

Især ældre apparater og apparater, som er tilsluttet internettet, kan have et højt standby-forbrug. Standby-forbrug er dine apparaters elforbrug, når de fx er i dvaletilstand eller sleep-mode.

Når du kan tænde dit tv med fjernbetjeningen, din computer vågner ved berøring, og din højttaler er klar til at streame lyd fra din telefon, står de på standby, mens du ikke bruger dem – og så bruger de strøm.

Apparater, der står på standby, kan koste dig over 1.000 kroner om året. Apparater med smart styring, fx tv og højtalere, har typisk højere standby-forbrug.

Du kan gøre det nemt for dig selv ved at etablere en sluk-alt-knap, så du kan slukke hele dit standby-forbrug på én gang.

Du kan også få smarte stikkontakter, der er indstillet til at slukke automatisk på bestemte tidspunkter.

Læs mere om standby-forbrug på www.sparenergi.dk

3. Tag kortere varme bade

Der er penge at spare, hvis du gør dine varme bade kortere. En kubikmeter vand koster omkring 75 kroner – men for mange koster varmt vand det dobbelte.

Du kan fx spare op mod 6.600 kroner, hvis du tager fem bade om ugen og forkorter badetiden pr. bad fra 15 til fem minutter.

Du kan også udskifte bruseren i badet med en sparebruser. En vandbesparende bruser bruger seks-ti liter vand pr. minut, mens en almindelig bruser bruger omkring det dobbelte – 10-20 liter vand pr. minut.

4. Undgå dryppende vandhaner

Overvej, om du skal købe en såkaldt vandbegrænser, som kan monteres på vandhaner og brusere.

En vandbegrænser nedsætter gennemstrømningen af vand i hanen, og med den vil du typisk kunne spare omkring 1.100 kroner om året på dit vandforbrug.

Du kan også overveje at købe en perlator til din vandhane. En perlator er et mundstykke til vandhanen, der blander vandet med luft, så strålen virker større, og du bruger mindre vand. En perlator er billig og tjener sig hurtigt hjem.

Det er også en god idé at tjekke, om du har vandhaner, der drypper, eller toiletter, der løber. Du kan nemlig spare meget vand ved at standse vandspild fra vandhane eller et toilet.

5. Fyld vaskemaskine og opvaskemaskine helt op

Du kan spare penge ved at sørge for at fylde vaskemaskine og opvaskemaskine helt op. Hold opvaskemaskinen lukket, så madresterne ikke tørrer ind, og du ikke behøver skylle bestik og tallerkener af.

Brug et eco-program eller vælg programmer med lav temperatur, så du bruger mindre energi.

Overvej også, om du måske skal skifte vaskemaskine eller opvaskemaskine. Ældre maskiner bruger både mere strøm og mere vand end nye modeller med den bedste energimærkning.

6. Brug tørresnoren

Giv tørretumbleren – og dit strømforbrug – en pause og brug i stedet tørresnoren, når det er muligt.

For eksempel koster det cirka 12 kroner, når du tørrer tøj i en C-mærket tørretumbler og omkring 3,50 kroner pr. gang i en A+++-mærket tørretumbler.

Husk at lufte ud, hvis du tørrer tøj indenfor. Der fordamper typisk over to liter vand, når du tørrer en vask, så hvis du ikke lufter ud, kan det gå ud over dit indeklima.

Den mest energieffektive udluftning er, hvis man laver gennemtræk i fem-ti minutter, så man får skiftet luften ud uden at afkøle overfladerne i rummet.  

Centrifugér grundigt, hvis du bruger tørretumbler. Centrifugering giver mindre vand i tøjet, kortere tid i tørretumbleren og et lavere elforbrug.

Overfyld ikke tumbleren. For meget tøj forlænger tørretiden og giver et højere elforbrug. Og husk at rense fnugfilteret hver gang tumbleren har været i brug.

Et tilfnugget filter kan forlænge tørretiden og øge strømforbruget med ti procent eller mere.

7. Spar på varmen

For de fleste husholdninger går over halvdelen af energiforbruget til opvarmning. Det er derfor oplagt at kigge på, hvordan du kan spare på denne post.

Overvej hvilken temperatur, der er nødvendig, for at du føler dig tilpas i dit hjem. For hver grad, du kan sænke temperaturen, kan du spare cirka fem procent på varmeregningen.

Du bør dog ikke gå under 18 grader i de rum, hvor du opholder dig, af hensyn til fugt.

Hvis du bor i hus, kan du overveje, om det er nødvendigt, at hele huset varmes op, eller om der er dele af boligen, du ikke bruger. Måske kan du skrue yderligere ned for varmen i fx tidligere børneværelser, tilbygninger eller på 1. sal.

Du skal dog være opmærksom på at holde dørene lukkede og lufte ud af hensyn til fugt.

Du kan også sænke behovet for at opvarme ved at sørge for, at boligen er tæt, så varmen ikke siver ud, og du undgår træk. Her kan du nå langt med tætningslister på vinduer og døre.

Læs mere om, hvordan du tjekker tætheden af din bolig på www.sparenergi.dk

Læs artiklen "Spar energi i dit hus" på www.sparenergi.dk

Læs også artiklen "Spar energi i din lejlighed" på www.sparenergi.dk


Kilde: Energistyrelsen

Sidst opdateret 31.10.2024