Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Sundhedsvæsen

Ældres sundhed og særlige behov i sundhedsvæsenet

Ældres tænder skal prioriteres

'Fyldningsgenerationen' kan ikke forebygge sig ud af tandproblemer. Det skal der tages hensyn til. Privatøkonomi må ikke være en forhindring for tandsundhed.

I 1972 blev der indført gratis børnetandpleje. Fra 2022 blev der indført gratis tandpleje til de 18-21-årige. Nu skal ældre menneskers tænder prioriteres, mener Ældre Sagen.

Det er et paradoks, at behandling hos tandlægen ikke er gratis på samme måde som behandling hos lægen og speciallægen.

Vi ved nemlig, at vores sundhed hænger sammen med vores tandsundhed. 

Tandsundhed er også forebyggelse

Forskning viser, at der er sammenhæng mellem parodontitis og hjertekarsygdomme.

Parodontitis kan også have sammenhæng med psoriasis, leddegigt, osteoporose, Alzheimers sygdom og Parkinsons sygdom og en række andre kroniske sygdomme.

Så samfundsøkonomisk giver det kun mening at tænke tandsundhed sammen med øvrige initiativer, når det gælder forebyggelse.

Privatøkonomi bliver udfordret

Mennesker, der voksede op i 50’erne, 60’erne og 70’erne, kalder vi også ’fyldningsgenerationen’.

På det tidspunkt var forebyggelse nemlig ikke udbredt, og parodontitis var nærmest ukendt. Til gengæld voksede antallet af fyldninger med amalgam voldsomt hos mange.

Det er de fyldninger, der nu skal udskiftes og kræver vedligeholdelse for at sikre tandsundheden. Det kan være en bekostelig affære.

For de fleste ældre spiller økonomi en stor rolle, og der er mange, der ikke kan betale deres tandlægeregninger. Derfor fravælger de tandlægebesøg.

Læs om tilskudsmuligheder til tandbehandling

Svækkelse har konsekvenser

Mange ældre når tilmed et tidspunkt, hvor de ikke længere selv kan sikre den daglige mundhygiejne på grund af svækkede kognitive og motoriske evner. 

Undersøgelser viser fx, at ca. 80 pct. at beboere i plejeboliger har brug for hjælp fra personalet. Når de ikke får det, kan det få alvorlige konsekvenser for sundheden.

Derudover kender mange ikke muligheden for omsorgstandpleje, og halvdelen af målgruppen bliver slet ikke visiteret, selvom de har ret til det.

Derfor skal ældres tandsundhed prioriteres

Læs mere om omsorgstandpleje her

 

Ny model på vej

Indenrigs-og sundhedsminister Sophie Løhde (V) har annonceret, at forhandlingerne om en ny model for voksentandplejen går i gang i efteråret 2024.

Derfor har Ældre Sagen sammen med bl.a. Danske Patienter og Diabetesforeningen det seneste år bidraget til arbejdet i Tandtænketanken, som blev nedsat af Tandlægeforeningen i 2023.

Vores anbefalinger er bl.a.:

  • Alle ældre skal tilbydes en årlig forebyggende undersøgelse og tandrensning.
  • Der skal automatisk ske visitation til omsorgstandpleje til mennesker, der får hjemmehjælp og ved indflytning på plejehjem
  • Pensionister, der er berettiget til helbredstillæg, skal have tilskud på op til 85 pct. af tandlægeudgifter, herunder broer, kroner, røntgenundersøgelser og bedøvelse på op til 15.000 kr. om året.
  • Tilskud til røntgenundersøgelse og bedøvelse i forbindelse med tandbehandling.
  • Plejepersonale skal opkvalificeres med viden om tandpleje, så det bliver en naturlig del af ældreomsorgen.

Læs Ældre Sagens mærkesag om sundhedsvæsen

 

 

Sidst opdateret 26.07.2024