Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Demens

Livet med Alzheimer og andre former for demens

Yngre med demens – det kan du gøre

At få demens midt i livet er en meget stor livsforandring, som kræver, at du tilpasser dig din nye livssituation for at skabe en god og meningsfuld hverdag trods sygdommen. 

Artiklen kort

5 råd til yngre mennesker med demens 

Der er flere ting, du kan gøre, for at hjælpe dig selv og din familie, hvis du får konstateret demens midt i livet.

1. Juster arbejdsopgaver og -tid og bevar arbejdslivet længst muligt

2. Vær sammen med andre mennesker og undgå isolation.

3. Få praktisk hjælp i hverdagen til struktur og til at bevare færdigheder.

4. Tal åbent om din situation og få støtte.

5. Find støtte til dine børn i grupper og online.

Få uddybet, hvordan du bruger rådene i artiklen herunder.

Hvis man får en demensdiagnose, når man er i halvtredserne eller tresserne, giver det nogle helt andre udfordringer og problemstillinger, end hvis man får demens som ældre.

Det er en svær situation at stå i både for den, der får diagnosen og for familien. Det handler om at forsøge at skabe et nyt liv, hvor man finder en ny mening i en forandret hverdag.

De mange forandringer

Den hverdag, man tidligere kendte, ændrer sig. Det samme gør kærlighedslivet. Relationen til ens børn bliver anderledes lige som forholdet til familie og venner.

Arbejdslivet kan heller ikke undgå at forandre sig, og med tiden kan det blive nødvendigt at stoppe med arbejde, når det bliver for svært at løse arbejdsopgaverne.

Alle de mange forandringer kan være med til at give en følelse af at miste fodfæstet, fordi diagnosen så hurtigt forandrer identitets- og selvforståelsen.

Men der er ting, du kan gøre, for at hjælpe dig selv og din familie.

Hold fokus på det du kan gøre

Der er flere måder, du kan tilpasse dig din nye livssituation og skabe en god og meningsfuld hverdag.

Her er vigtigt, at du og din familie holder fokus på, alt det I rent faktisk har mulighed for at påvirke og gøre, så I får så godt et hverdagsliv som muligt.

Fakta om yngre med demens I Danmark estimerer vi at op mod 100.000 mennesker lever med demens. Langt de fleste der får en demenssygdom er fyldt 65 år, men demens rammer også mennesker der er midt i livet. I Danmark har ca 3.000 mennesker under 65 år en demensdiagnose.

Her får du vores bedste råd til, hvad du kan gøre for at håndtere de nye udfordringer og bevare livsglæden.

1. Bevar arbejdslivet så længe som muligt

Hvis du stadig arbejder, så hav fokus på at finde balance mellem dit job og din diagnose, så det ikke bliver for belastende for dig at gå på arbejde. Det her kan du gøre: 

  • Tal med din arbejdsgiver: Sammen kan I finde måder at tilpasse dine opgaver, så du fortsat kan arbejde i et tempo, der passer til dig.
  • Justér dine arbejdsopgaver: Det kan være en fordel at få andre opgaver og/eller andre arbejdstider, som tager hensyn til dine behov.
  • Få støtte fra kolleger: Vær åben om din diagnose over for dine kolleger. De kan tilbyde støtte og forståelse, hvilket kan gøre arbejdsdagen lettere.

2. Vær sammen med andre mennesker

Forskning viser, at din hjerne stimuleres, hvis du er sammen med andre og er en del af sociale fællesskaber. Det kan være med til, at du bevarer dit funktionsniveau længere.

  • Undgå isolation: Har man en demensdiagnose, er der forhøjet risiko for at blive socialt isoleret. Det kan være svært at bevare kontakten til kolleger, hvis du ikke arbejder mere. Det kan også blive sværere at opsøge vennerne. Mange venner holder måske også op med at invitere – ikke ad ond vilje – men fordi det kan være svært, hvad de skal sige eller snakke om. Derfor er det vigtigt, at du selv og sammen med din familie er opmærksom på at skabe dig en aktiv hverdag – ud fra de nye forudsætninger du har.
  • Find nye fællesskaber: Det er en rigtig god idé at opsøge nye fællesskaber og deltage i aktiviteter, hvor du kan være sammen med andre, der er i en situation som dig. Det kan fx være i lokale klubber, foreninger eller grupper for mennesker med demens.

3. Få praktisk hjælp i hverdagen

Du har mulighed for at få støtte fra kommunen, som kan gøre det lettere for dig at fastholde et godt hverdagsliv.

  • Vedligehold dine færdigheder: Kommunen kan tilbyde hjælp til at strukturere din hverdag, så du kan blive ved med at være aktiv. Det kan inkludere hjælp til planlægning af aktiviteter eller udvikling af strategier, der gør det muligt for dig at klare flere opgaver selv.
  • Få praktisk hjælp: Du kan få hjælp til dagligdagens gøremål som indkøb, lægebesøg eller kontakt med venner. Det kan være en stor lettelse i en travl hverdag.

Kommunen kan bevillige hjælpen efter det, der hedder Servicelovens §85.

Servicelovens §85 Kommunen kan bevilge hjælp til personer, som har ressourcer til at kunne klare sig selv på nogle områder, men samtidig har behov for hjælp på andre områder.

Formålet med støtten kan være vedligeholdelse af personlige færdigheder, bl.a. med henblik på at skabe eller opretholde sociale netværk og til at skabe struktur i dagligdagen. Hjælpen kan også bestå af mere praktiske funktioner som fx indkøb, ledsagelse til behandling og lægebesøg, rejser og læsning af post.

Når kommunen behandler en ansøgning om hjælp, skal ansøgningen bedømmes med udgangspunkt i ansøgerens individuelle situation med respekt for den enkeltes egne behov og ressourcer.

Hvis kommunen giver afslag på en ansøgning om hjælp, har man krav på et skriftligt afslag, som skal indeholde de relevante regler, ansøgningen er behandlet efter. Afslaget skal også indeholde en begrundelse, så man kan se, hvordan kommunen kom frem til sin afgørelse, og der skal være oplysning om muligheder for at klage.

4. Tal åbent om din situation

Demens er desværre stadig forbundet med et vis tabu, men åbenhed omkring din sygdom kan hjælpe både dig og dine omgivelser.

  • Invitér til samtale: Mennesker, der har en demenssygdom, oplever desværre tit familie og venner trække sig. Overvej at samle familie og venner og fortæl dem om din diagnose. Det giver mulighed for at forklare, hvad demens er, og hvad du har brug for fra dem. At være åben om sin demensdiagnose er afgørende for omgivelsernes forståelse af den situation, du står i.
  • Involver dine børn: Hvis du har hjemmeboende børn, er det vigtigt at inddrage dem. Tal med dem om, hvad demens er, og hvad det betyder for familiens hverdag. Børn mærker ofte, når noget er anderledes, og det kan give dem tryghed at vide, hvad der foregår, og hvad der kan komme til at ske.

5. Find støtte til dine børn

Børn og unge kan have særligt svært ved at forstå en forælders demenssygdom:

  • Deltag i børne/ungegrupper: Der findes grupper for børn og unge, der har en forælder med demens. Her kan dine børn møde andre i samme situation, hvilket kan være en stor trøst.
  • Søg støtte online: Sociale medier har grupper for unge, hvor de kan finde støtte og dele deres oplevelser med andre.
💡 Ekstra råd

Kontakt din demenskoordinator

Det er vigtigt at få den rette hjælp og støtte. Kontakt din kommunes demenskoordinator for at høre om de aktiviteter og tilbud, der findes i dit område. Koordinatoren kan guide dig til de fællesskaber og ressourcer, der bedst passer til dine behov.

Demens behøver ikke at betyde et farvel til et aktivt og meningsfuldt liv. Med den rette støtte og en åben dialog kan du skabe en hverdag, hvor du stadig har mulighed for at være dig selv og leve et liv med indhold, mening og glæde.

Har du spørgsmål?

Du kan altid kontakte Ældre Sagens erfarne rådgivere og få hjælp i forbindelse med demens. Rådgivningen koster kun almindelig telefontakst, og du behøver ikke at være medlem. Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Om artiklenKilde
Ældre Sagens Rådgivning og Ældre Sagens demenskonsulenter.

Skribent
Anja Nielsen, Digital redaktør, Ældre Sagen.
Gratis 

Demensguide

I "Ældre Sagens demensguide" har vi samlet viden og svar på nogle af de mange spørgsmål, der kan opstå i forbindelse med demens.

Et værdigt liv med demens

Mennesker med demens skal kunne leve et så godt og værdigt hverdagsliv som muligt. Uanset hvor langt de er i demenssygdommen.
Læs hele mærkesagen om demens

Sidst opdateret 29.08.2024