Sådan kan du forebygge type 2-diabetes
Sund mad og regelmæssig motion kan hjælpe dig til at forebygge prædiabetes type 2-diabetes.
Motion
Motion styrker dit helbred
Sund mad og regelmæssig motion kan hjælpe dig til at forebygge prædiabetes type 2-diabetes.
Med sunde vaner kan du mindske risikoen for at udvikle type 2-diabetes. Type 2-diabetes er den type diabetes, der rammer flest mennesker. Men for mange er det muligt at forebygge sygdommen.
Type 2-diabetes er arvelig, men udløses i mange tilfælde af fysisk inaktivitet og usunde madvaner. Derfor kan du give dig selv og dine nærmeste en hjælpende hånd ved at skabe sunde vaner for hele familien. Det betyder en livsstil, hvor du spiser sundt, bevæger din krop hver dag og undgår rygning og overvægt.
Type 2-diabetes er i hastig vækst, og udvikler sig i alle aldersgrupper fra cirka 30 års alderen og stiger kraftigt i aldersgruppen 55+.
Et stort antal danskere har prædiabetes – et forstadie til type 2-diabetes – inden de udvikler rigtig type 2-diabetes. Prædiabetes kan forebygges og helbredes ved at spise sundt, bevæge din krop hver dag og undgå rygning og overvægt.
Bestil Diabetesforeningens forebyggelsespjece gratis
Du nedsætter risikoen for at udvikle type 2-diabetes med næsten en tredjedel og forebygger hjerte-kar-sygdomme og andre alvorlige følgesygdomme til diabetes, hvis du motionerer og får pulsen op mindst 30 minutter hver dag.
Læs artiklen: Tips til motion når du bliver ældre
Overvægt øger risikoen væsentligt for at udvikle type 2-diabetes, fordi overvægt forringer kroppens insulinfølsomhed.
Det betyder, at din krop får sværere ved at optage sukkeret fra den mad, du spiser, og give dig energi. I stedet ophobes sukkeret i dit blod, så du får forhøjet blodsukker. På sigt kan den tilstand føre til både type 2-diabetes og en lang række følgesygdomme.
Læs også: Spis sundt og klimavenligt med de 7 kostråd
Tegnene på diabetes kan udvikle sig langsomt. Derfor er der mange, som slet ikke bemærker tegnene. Og selv hvis du har lagt mærke til tegnene, er du måske ikke opmærksom på, at de kan være symptomer på type 2-diabetes – for tegnene kan fejltolkes ofte som tegn på alderdom eller almindelige skavanker.
Du kan altså sagtens have type 2-diabetes eller forstadier til sygdommen – uden at vide det.
Vær opmærksom på disse symptomer:
Hvis du er i risiko for at udvikle type 2-diabetes, anbefaler vi, at du får målt dit blodsukker hos din læge. Symptomerne på type 2-diabetes er nemlig svage og udvikler sig langsomt over måneder og år.
Med en tidlig diagnose har du en god chance for at passe på dig selv. Du kan hurtigere komme i den rigtige behandling og undgå følgesygdomme.
Du kan finde ud af, om du er i risiko for diabetes ved at tage Diabetesforeningens risikotest.
Tag testen: Er jeg i risikozonen for diabetes? (på Diabetesforeningens hjemmeside)
Sidst opdateret 09.12.2024