Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Motion

Motion styrker dit helbred

Kom ud at gå

Gang tæller også som motion, fordi en god gåtur styrker hele kroppen.

Artiklen kort

Kom ud og gå

Gåture styrker både hjerte, knogler og led.

Du behøver ikke træne hårdt for at opleve en positiv effekt. En kort gåtur har nemlig også en gavnlig effekt på helbredet.

Man troede engang, at det kun var hård træning, der for alvor havde en gavnlig virkning på helbredet. Men i dag ved man, at al fysisk aktivitet giver en positiv effekt.

Anbefalingen er, at du mindst går 30 minutter ad gangen. Og du må gerne dele turen op i kortere ture.

Du kan også vælge at gå i fællesskab med andre. Ældre Sagen har lokalafdelinger, hvor du kan tilmelde dig forskellige typer gåture, vandreture og motionsfællesskaber.

Læsetid 4-5 minutter

_________________

Du kan styrke dit helbred ved at spadsere. Både hjerte, knogler og led har godt af regelmæssige gåture – og du behøver ikke nødvendigvis at presse dig selv for at opnå en gavnlig virkning.

Al aktivitet tæller

Før i tiden mente eksperter, at man skulle træne hårdt, før det for alvor havde en gavnlig virkning på helbredet. Men nu er det anerkendt, at fysisk aktivitet på et lavere niveau også giver en positiv og særdeles gavnlig effekt på helbredet.

Gåturen er også motion

De fleste af os er vant til at gå. Vi finder det naturligt og lystbetonet at spadsere en tur. Derfor anbefaler eksperterne gåture som fysisk aktivitet.

Som udgangspunkt er al aktivitet bedre end ingen – og jo mere du går desto bedre. Men hvis du vil være sikker på, at dine spadsereture gavner dit helbred, skal du overholde denne regel:

  • Du bør gå mindst 30 minutter – og helst hver dag. Du må gerne dele turen op i kortere ture. Dog skal du gå mindst 10 minutter af gangen.

Pres dig selv, hvis du kan

Din daglige spadseretur bør være i moderat i tempo. Det vil sige, at når du går, må du gerne blive lettere forpustet. Men ikke nødvendigvis mere forpustet, end at du kan føre en samtale.

To gange om ugen må du gerne gå mindst 20 minutter med så høj fart, at du bliver forpustet og kun vanskeligt kan føre en længere samtale. Det er med til at sikre, at du vedligeholder og forbedrer din kondition, muskel- og knoglestyrke.

Hvis du ikke bryder dig om at presse dig selv, så gå i det tempo, der passer dig bedst. Det vigtigste er nemlig bare, at du kommer ud og er fysisk aktiv.

Sådan styrker gåturen dit helbred

Gåturen er godt for dit helbred på flere områder:

  • Hjernen
    Når du går hurtigt, skabes der nye hjerneceller, og hjerneområderne bliver bedre til at kommunikere med hinanden. Med 10 kilometers gang om ugen får du nemmere ved at huske og holde dig skarp i hovedet – også på længere sigt.
  • Hjertet
    Ved at gå regelmæssigt, bliver dit kredsløb og dine muskler stimuleret. Blodtrykket og kolesteroltallet falder, og dit hjerte bliver så stærkt, at det sandsynligvis kan være med til at holde en række hjerte-karsygdomme fra døren.
  • Knoglerne
    Risikoen for at få knogleskørhed i hoften daler med helt op til 40 procent, hvis du går flittigt. Det kan anbefales at gå i kuperet terræn. Især når du går ned ad bakke, bliver der sendt kraftige stød op gennem benene, hvilket har vist sig at stimulere kroppen til at styrke knoglerne ekstra meget.

Gang har desuden den fordel – sammenlignet med løb – at dine led ikke bliver belastede. Når du går, har du altid en fod i jorden, og det skåner dig for de mange belastende stød op gennem kroppen, som løb giver.

Gå når det passer dig

Gå-træning har den indlysende fordel, at du selv bestemmer, hvor og hvornår træningen foregår. Du kan gå for dig selv, og gerne når du fx alligevel skal handle ind. Eller du kan spadsere en tur gennem parken eller skoven.

Gå i fællesskab med andre

Gåture er en af Ældre Sagens største motionsaktiviteter, og mange lokalafdelinger har flere forskellige typer gåture, vandreture og motionsfællesskaber.

I videoen kan du følge Henning, der mødes hver fredag formiddag med en flok mennesker, for at gå en tur i lokalområdet. Henning er for nyligt blevet pensionist, og "fredagsholdet" er hans måde at få lidt motion, nyde naturen - og ikke mindst møde andre mennesker.


Kilder: Sundhedsstyrelsen: Fysisk aktivitet - håndbog om forebyggelse og behandling
Sundhed.dk: Ældres sundhed, fysisk aktivitet

 

Politik

Det har Ældre Sagen opnået 

Læs om politiske resultater

Sidst opdateret 02.08.2024